08.09.2017 - 10:31
Es feia passar pel responsable a Espanya d’una coneguda cadena de supermercats del Regne Unit
ALACANT, 8 (EUROPA PRESS)
Agents de la Guàrdia Civil han desarticulat una organització liderada per un cap de la màfia que va estafar 2,5 milions a empreses de fruites i hortalisses espanyoles davant els qui es feia passar per responsable d’una coneguda cadena de supermercats del Regne Unit i els deia que anava a vendre quantitat de productes en els seus establiments quan en realitat la mercaderia era enviada a Romania, Itàlia i França per a la seua venda en el mercat il·legal.
En l’operació Bandeme, desenvolupada a Alacant, s’ha detingut a sis persones i s’està investigant una altra més. Entre els detinguts es troben els dos capitosts de l’organització, S.D àlies ‘El Capo’ membre de la màfia italiana, així com la seua mà dreta.
L’operació es va iniciar el passat mes de desembre quan el gerent d’una empresa dedicada a la compravenda de fruites i hortalisses, situada en la localitat de Cox (Alacant), va denunciar que havia sigut enganyat per la venda de 1.600.000 quilograms de productes del camp per un valor de quasi dos milions d’euros.
La Guàrdia Civil va procedir a examinar la documentació relativa als CMR (Transport Internacional de mercaderies per Carretera) facilitats pel denunciant, on figurava el punt d’origen i destinació, càrrega transportada, i en la qual es va comprovar que hi havia incongruències en la seua confecció.
De l’anàlisi d’esta documentació es va constatar que la mercaderia proporcionada per l’empresa estafada no tenia com a destinació el Regne Unit ja que els camions deixaven la mercaderia en diferents punts d’Europa, com Verona (Itàlia), Perpignan (França) o Afumati (Romania), països on es van detectar els productes subministrats i venuts en el mercat il·legal a molt baix preu.
Els agents, van contactar a través d’Interpol amb la Inspecció General de la Policia Romanesa i van confirmar la ubicació i responsables de l’empresa de transports utilitzada per la xarxa i de la qual provenien la majoria dels camions utilitzats per a desviar la mercaderia.
En l’escorcoll realitzat pels agents en el domicili de la persona que es feia passar pel representant de la cadena de supermercats britànics a Espanya, es va trobar gran quantitat de números de telèfon, IMEIs, així com diversa documentació.
MODUS OPERANDI
L’organització contactava amb les empreses baix el fals pretext de treballar per a una coneguda cadena de supermercats del Regne Unit i els oferia la possibilitat de contactar amb el seu cap de compres a Espanya.
Una vegada que el perjudicat accedia a mantindre contacte amb el suposat representant a Espanya, mai presencialment, l’organització començava a realitzar les comandes. Per a guanyar-se la confiança de les empreses, utilitzava imatges corporatives, així com models de webs i emails d’empreses que realment existien per a donar-li una aparença legal.
A continuació, l’organització enviava a l’empresa estafada camions de la pròpia xarxa, els quals portaven plaques de matrícules falsificades, així com retolació amb les serigrafies de companyies de transport reals per a desviar l’atenció i no ser detectats.
Posteriorment, els camions es dirigien a un polígon industrial situat en la localitat de Real (València), on realitzaven el transbord de tota la càrrega a un altre camió, este ja amb plaques de documentació correcta, per a emprendre la ruta fins a la destinació establida per l’organització.
En alguna de les ocasions contractaven empreses espanyoles, a les quals els assenyalaven que havien de deixar la càrrega en Mercabarna (Barcelona), lloc on es dirigien altres camions de la xarxa per a transportar els productes a les ciutats que indicaren els responsables.
Transcorregut un mes de l’expedició de la mercaderia, i en no rebre els pagaments per la quantitat acordada, les empreses estafades contactaven amb el suposat representant de la cadena de supermercats, donant-li este excuses de viatges i problemes de transferències econòmiques entre països. Posteriorment, el suposat representant deixava de respondre les telefonades de l’empresa.
FORTES MESURES DE SEGURETAT PER A NO SER DETECTATS
Fins a tal punt arribava l’obsessió dels caps de la xarxa per a no ser detectats, que no figuraven en cap de les empreses o mitjans utilitzats per a cometre les estafes. Així mateix, realitzaven els pagaments als seus graons més baixos utilitzant a terceres persones sense relació amb la trama.
D’igual manera, els números de telèfon utilitzats per l’organització es trobaven a nom de persones de diferents nacionals les identitats de les quals eren falses. Per a donar d’alta les targetes telefòniques, utilitzaven un locutori regentat per una persona de nacionalitat egípcia.
Esta persona era l’encarregada d’aconseguir el personal per a realitzar els transbords de les càrregues dels camions i llogar els vehicles utilitzats per la xarxa.
Fruit de l’operació, la Guàrdia Civil ha pogut constatar que esta organització ha estafat dos empreses situades a Betxi (Castelló) i la Rinconada (Sevilla) per valor de 2,5 milions d’euros.
‘EL CAPO’
El principal membre de l’organització, d’origen italià, infonia “gran respecte” a la resta dels membres, que es dirigien a ell sempre com ‘El CapO’, ja que pertanyia a la màfia siciliana situada a la Pulla (Itàlia). Esta persona va arribar a atemptar amb un artefacte explosiu contra la seua pròpia família l’any 2014.
L’operació ha sigut duta a terme per l’Equip ROCA (Equip contra els Robatoris en el Camp) de la Guàrdia Civil a Torrevieja amb el suport del Jutjat d’Instrucció nº 1 d’Oriola (A), així com amb el Jutjat Mixt nº 5 de Llíria (València).