Desapareix de la Biblioteca Valenciana un guió cinematogràfic original de Blasco Ibáñez

  • La investigació policial situa la desaparició del manuscrit entre el 2001 i el 2008

VilaWeb

EFE

31.10.2023 - 19:08
Actualització: 31.10.2023 - 21:43

El guió cinematogràfic que l’escriptor Vicent Blasco Ibáñez va escriure de la seua novel·la Flor de maig ha desaparegut de la Biblioteca Valenciana. La família del seu editor, Francisco Sempere, el va dipositar a la seu, situada al monestir de Sant Miquel dels Reis, el 2001. Malgrat les investigacions policials, que han acabat sense establir responsables, no s’ha aconseguit de recuperar. La fiscalia ha arxivat les diligències.

La desaparició es va fer palesa quan un investigador va provar de consultar el manuscrit per a la seua tesi i no el va trobar. La família de Sempere ho va comunicar a la Generalitat i, després, es va presentar una denúncia a la policia.

“La importància d’aquest guió és que verifica la implicació directa de Blasco Ibáñez en la realització de pel·lícules”, explica Miguel Herráez, catedràtic de literatura espanyola i representant del llegat de la família Sempere. Considera sorprenent la desaparició d’aquest guió inèdit i ho qualifica de negligència molt dura.

“Ningú sap què ha pogut passar ni en quin moment es va trencar la cadena de custòdia”, indica Carlos Aimeur, l’investigador que va demanar de consultar el guió. No obstant això, el contingut d’aquest guió no s’ha perdut, perquè el periodista Rafael Ventura va fer en el seu moment una transcripció de cinc guions cinematogràfics de l’autor.

Tots dos insisteixen que la custòdia que s’ha fet d’aquest guió és molt qüestionable i expliquen que van tenir dues reunions amb la directora general de Cultura i Patrimoni d’aleshores i tècnics de la Biblioteca Valenciana per a informar-los d’una desaparició que ha molestat molt la família de l’editor.

Una desaparició entre el 2001 i el 2008

Fonts de la Conselleria de Cultura han explicat que la investigació policial situa la desaparició del manuscrit entre el 2001 i el 2008. Indiquen que, el 2004, quan es va fer la descripció informatitzada dels documents del comodat, ja no s’hi va incloure el manuscrit. Diuen que és per això que no apareixia visible en el catàleg, i que no hi va haver cap petició de consulta fins el 2022.

La conselleria explica que s’ha elevat una consulta jurídica a l’Advocacia de la Generalitat sobre les actuacions administratives que els afectats poden exercir per a ser rescabalats pel perjudici ocasionat.

Sobre les possibilitats de recuperació, la policia ha incorporat les dades i la descripció del manuscrit en bases de dades internacionals, manté la recerca oberta i continuarà alerta en cas de possibles indicis, assegura la Generalitat.

Així mateix, la Biblioteca Valenciana fa un procés sistemàtic de revisió dels arxius personals dipositats durant aquest mateix període, per si el document s’hagués extraviat dins el dipòsit mateix. Recorden que els protocols de seguretat dels fons patrimonials ara són molt diferents.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor