06.04.2022 - 11:29
|
Actualització: 06.04.2022 - 13:29
Els Mossos d’Esquadra han desallotjat la Casa Àfrica, al carrer Canuda de Barcelona, en què fins ara vivien una trentena de migrants en situació vulnerable. El cos ha actuat per manament judicial i ha executat el desallotjament sense incidents, segons fonts policíaques. El dispositiu ha estat ben visible des de primera hora del matí. A les portes s’hi han concentrat unes desenes de persones en contra del desallotjament. Les que ocupaven la casa, que ja havien fet les maletes, han sortit sense oposar resistència.
El dispositiu policíac ha establert un ampli perímetre acordonat que s’ha estès des del carrer Canuda fins a la plaça Catalunya, i en què han participat més d’una desena de furgons i nombrosos efectius.
🚨AVUI els MOSSOS de @perearagones i @joanignasielena han desnonat la Casa Àfrica:
30 persones al carrer sense alternativa
16 furgons d'antiavalots + la col·laboració de tota la cúpula de Ciutat Vella
1 persona desmaiada i els Mossos no han deixat passar l'ambulància… pic.twitter.com/JWPj7M15k2
— Santi Aranya (@SantiAranya) April 6, 2022
Els moviments socials denuncien que trenta persones queden al carrer sense alternativa. El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, havia criticat la insensibilitat i rigidesa de l’Escola d’Hoteleria i Turisme (CETT), propietària de la finca i entitat adherida a la Universitat de Barcelona, per negar-se a aturar el desnonament i traspassar tota la responsabilitat a l’ajuntament.
És intolerable la insensibilitat i la rigidesa del @CETT_UB que se segueix negant a aturar aquest desnonament, i traspassa tota la responsabilitat a l'Ajuntament, com si no fossin els qui demanden la seva execució.
Queden poques hores per rectificar. https://t.co/0SspE1Bj9U
— jordi rabassa (@jrabassa) April 6, 2022
Aquest gener, un grup d’activistes ocupà la seu del districte de Ciutat Vella en protesta per aquest desnonament i un segon en una altra propietat ocupada per migrants sense recursos. Ambdues ordres havien estat congelades fins al 28 de febrer, però la propietat i l’ajuntament no han arribat a cap acord.
Els habitants de la Casa Àfrica, de fet, procedeixen d’una nau del barri del Poblenou que hagueren d’abandonar l’any 2019 arran d’un incendi. Els moviments veïnals i els sindicats, per la seva banda, critica que se’n tracti els inquilins com a “refugiats de segona” en comparació amb el tracte dispensat als refugiats ucraïnesos, tot recordant que el desallotjament arriba en ple ramadà.