Desallotgen un sisè bloc de pisos a Badalona, al carrer del costat del que es va esfondrar

  • El regidor Daniel Gracia ha explicat que s'ha desallotjat per unes esquerdes que fan témer un "risc imminent"

VilaWeb
El bloc 9 del carrer del Canigó es va esfondrar ara fa un mes i va provocar que es revisessin els edificis de la rodalia.

Redacció

06.03.2024 - 12:41
Actualització: 06.03.2024 - 13:57

Nou desallotjament al barri del Raval de Badalona, on ara fa un mes es va esfondrar un bloc de pisos i va causar la mort de tres persones. Segons que ha informat el tinent batlle Daniel Gracia, avui s’ha inspeccionat el bloc del número 118 del carrer d’Ausiàs Marc i s’ha decidit de desallotjar tot l’edifici perquè hi han trobat esquerdes que impliquen “un risc imminent”.

D’ençà de l’esfondrament, es revisen els edificis de l’illa de cases del carrer del Canigó –on hi va haver el sinistre–, d’Ausiàs Marc i de Llefià, i, en total, ja ha calgut desallotjar cinc edificis. Quatre són del carrer del Canigó –l’esfondrat, dos d’adjacents i un quart bloc–, i un altre del carrer d’Ausiàs Marc, el número 116.

El batlle de Badalona, Xavier Garcia-Albiol, ha dit que les esquerdes trobades en aquest bloc són les més importants detectades fins ara en les inspeccions: “Són esquerdes creuades al sostre, per tant, hi ha un risc important que en algun moment pogués cedir.” Ahir els tècnics ja van fer una primera avaluació, i avui han confirmat que calia desallotjar l’edifici. “Les esquerdes no s’han trobat únicament en un o dos pisos com fins ara havíem vist en molts dels blocs afectats, sinó que en aquest bloc les esquerdes són gairebé generals a tots els pisos del bloc. Això fa una mica més complicada la situació”, ha afegit.

A la una del migdia, quatre famílies del bloc ja havien demanat una alternativa residencial urgent als serveis socials de l’ajuntament, que ja es tramita. Segons que ha dit Albiol, ara com ara només hi ha una família dels blocs anteriors que continuïn a una pensió perquè les altres que ho necessiten ja han estat reallotjades.

Ara caldrà reforçar l’estructura de l’edifici per a garantir que no cau. “Com es fa en els altres blocs, però és cert que aquí s’ha de reforçar de manera més intensa per garantir la seguretat de les persones quan tornin al seu habitatge”, ha precisat Garcia-Albiol, que ha dit que en els altres edificis desallotjats començaran els reforços dels puntals en els dies vinents perquè hi puguin tornar els veïns “en un horitzó més o menys proper”. “Poden ser tres setmanes o un mes”, ha dit el batlle. Seria una actuació puntual per a reforçar-ne l’estructura fins que no es faci la rehabilitació a fons.

Una actuació en tres fases

Segons que va explicar ahir el tinent batlle Daniel Gracia en una entrevista a Badalona Comunicació, la previsió és que durant la primera quinzena de març ja s’hagin inspeccionat tots els edificis que tenen al punt de mira perquè comparteixen característiques en la construcció. Un cop s’hagin inspeccionat, es farà un diagnòstic de l’estat de cada bloc de pisos i, més tard, un projecte de rehabilitació concret per a cada edifici.

A més, va dir que la intenció era rehabilitar-los, no pas enderrocar-los preventivament per a aixecar-los novament. Ni tan sols el del número 9 del carrer del Canigó, que es va esfondrar parcialment. “En cap cas no s’enderrocarà el 9. L’objectiu és que es recuperi”, ha dit. Malgrat tot, va dir que és aviat per a quantificar els diners que costarà rehabilitar cada edifici afectat i va avançar que el Consorci Metropolità de l’Habitatge ha ofert una línia de finançament i de subvenció directa per a ajudar a pagar les rehabilitacions. Així i tot, va deixar entendre que aquests diners podrien no ser prou i va demanar a la Generalitat de Catalunya més implicació: “Creiem que la Generalitat tindrà alguna cosa a dir-hi. Tenim davant una situació excepcional, que feia molts anys que no passava. Hi ha bona sintonia, però esperem que aquesta sintonia es converteixi en fets i en aquesta ajuda que mereixen els veïns de la ciutat.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor