11.05.2024 - 19:20
|
Actualització: 11.05.2024 - 20:46
Les aurores boreals impressionants que s’han pogut veure aquesta nit als Països Catalans (i pràcticament a tot Europa) han deixat tothom bocabadat: tant els qui van tenir la sort de poder-les observar en directe com els qui les han vistes a les xarxes socials. L’excepcionalitat del fenomen en aquestes latituds ha fet que molta gent no s’ho vulgui perdre: se’n podran tornar a veure, aquesta nit? On? Quines previsions hi ha?
El primer que cal saber és que aquests dies hi ha una intensa activitat solar, i per això és probable veure aurores boreals per tot Europa. Les més intenses han estat aquesta nit passada, però els experts apunten que aquesta matinada o la que ve encara se’n podran veure, de menys intensitat. De fet, al vespre s’han vist noves explosions solars.
Com a regla general, per observar-les en condicions òptimes, es recomana d’anar a llocs elevats apartats de les grans ciutats i a zones fosques, on no hi hagi contaminació lumínica i orientades en direcció nord o nord-est. També es podran observar en uns altres indrets, tot i que a causa de la contaminació lumínica no es veuran tan intensament.
La previsió d'aurores possibles.
Sembla que la part més intensa de tempestes solars ja ha passat (G4) i ha estat aquesta matinada passada (i és la que ha provocat l'albirament des de Catalunya i gran part d'Europa).
Aquesta matinada vinent en podríem tenir més, però potser no tan… pic.twitter.com/1Zl4XJ7W1l— Joan Anton Català Amigó (@estelsiplanetes) May 11, 2024
Alguns dels llocs amb aquestes característiques tenen el reconeixement de “punts Starlight“, un certificat atorgat per la Fundació Starlight, que avalua la qualitat del cel nocturn, i que indica que un indret és excel·lent per a l’observació astronòmica. Us fem una llista d’alguns d’aquests punts:
Al Principat, entre més, hi ha el Parc Astronòmic del Montsec, el Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades i el Montsant, el parc nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i Montgai.
A les Illes, Formentera i Menorca també tenen punts Starlight, mentre que a Mallorca no n’hi ha d’oficials. Tot i això, es van veure ahir aurores al pla mallorquí.
A Formentera, és recomanable anar a la Mola, el Caló del Mort, platja de Migjorn, cap de Barbaria, Punta Rasa, els Penya-segats de Cala Saona, Can Marroig i Punta Prima. A Menorca, al far de Favàritx, a la zona de Cavalleria, que és àrea natural d’especial interès, o bé al far de Punta Nati.
A País Valencià, podeu anar a l’Alt Túria, concretament als municipis d’Ares dels Oms, Benaixeve, Xelva, Titaigües i Toixa. També a Terra Boval, un dels llocs amb més superfície boscosa de la zona. Tanmateix, ahir es van veure moltes aurores a tota la zona nord –Maestrat i Ports– i a la Marina.
A Andorra, un dels indrets més espectaculars en què es pot observar el cel és el parc natural del Comapadrosa.
A Catalunya Nord, ni tampoc a l’estat francès, no hi ha punts Starlight oficialment, però, tret de la costa del Rosselló, ahir se’n van veure moltes, especialment a la zona del Canigó.
Finalment, a Albanyà, un poble de l’Alt Empordà, hi ha un dels millors observatoris astronòmics del país. De fet, és l’únic dels Països Catalans amb reconeixement Dark-Sky Park, de la International Dark-Sky Association (IDA).