Denuncien l’ús d’imatges d’un videojoc bèl·lic per a crear notícies falses sobre la guerra de Gaza

  • L'empresa Bohemia Interactive diu que les captures de vídeo tenen el potencial de fer-se virals i que són compartits en massa per usuaris de les xarxes socials

VilaWeb
Captura de pantalla del joc (fotografia: Arma 3).

Redacció

16.10.2023 - 21:40
Actualització: 16.10.2023 - 21:56

Les xarxes socials van plenes de vídeos de la guerra de Gaza d’ençà de la setmana passada. S’hi comparteixen continguts de tota mena: d’atacs d’Hamàs i de l’exèrcit d’Israel a imatges sensibles dels cossos sense vida de civils. Però també són un pou de notícies falses. El desenvolupador de videojocs Bohemia Interactive, amb base a Praga, ha denunciat públicament que es fan servir imatges del videojoc bèl·lic Arma 3 com si fossin captures reals de la guerra de Gaza. L’empresa explica en un comunicat que les captures de vídeo tenen el potencial de fer-se virals i que són compartides en massa per usuaris a les xarxes socials. També diu que hi ha mitjans de comunicacions i institucions governamentals de tot el món que se n’han fet ressò.

Arma 3 és un videojoc de simulació bèl·lic publicat l’any 2013 per a Windows. Es destaca pel realisme i és ambientat a l’any 2035. Els jugadors el poden fer servir per crear i modificar, per exemple, els terrenys de combat, l’armament, l’uniforme o els vehicles, i els resultats els poden compartir. Això vol dir que els jugadors poden recrear i simular qualsevol conflicte històric, present o futur. L’empresa reconeix que això té un inconvenient principal: que els vídeos extrets d’Arma 3, sobretot quan són modificats, es poden difondre fàcilment com a notícies falses.

“Tot i que està bé que Arma 3 simuli els conflictes bèl·lics moderns d’una manera tan realista, certament no ens agrada que aquestes imatges es puguin confondre amb les de combat de la vida real i s’utilitzin com a propaganda de guerra”, reconeix Pavel Křižka, director de relacions públiques de Bohemia Interactive. L’empresa ja va alertar el novembre que es feien servir imatges del videojoc com si fossin de la guerra entre Ucraïna i Rússia.

Un dels vídeos que més han circulat a la xarxa és un en què es veuen dos helicòpters d’Arma 3 que sobrevolen un lloc rural i són abatuts. Hi ha uns quants usuaris que n’han fet servir les imatges per dir que els helicòpters són d’Israel i que els ha abatuts Hamàs. Reuters ha pogut comprovar que el vídeo prové d’un compte de YouTube i que es va publicar el 3 d’octubre, quan encara no havia començat l’atac d’Hamàs. A YouTube s’explica que el vídeo és d’una simulació, però uns quants usuaris l’han compartit tot fent veure que és real.

Bohemia Interactive ha publicat uns quants consells útils per a distingir els vídeos del joc de les imatges del món real. D’entrada, demana de fixar-se amb la resolució: “Els vídeos falsos acostumen a ser de qualitat molt inferior i són pixelats i borrosos intencionadament per ocultar el fet que s’han extret d’un videojoc.” També diuen que moltes vegades els vídeos s’enregistren directament de la pantalla de l’ordinador; que sovint s’enregistren en la foscor per a amagar el detall de l’escena; que moltes vegades no tenen so; que no s’hi veu gent en moviment, perquè capturar personatges amb aspecte natural és més complicat; que sovint la interfície d’usuari del joc es pot veure a les vores de la pantalla; que hi sol haver dificultats per a representar de manera natural les explosions, el fum, el foc i la pols; i que la gent amb coneixements avançats d’equipament militar pot reconèixer l’ús d’actius militars poc realistes per a un conflicte determinat.

L’empresa fa una crida als jugadors i creadors d’Arma 3 que facin un ús responsable de les imatges del joc. Si es comparteixen, demanen que s’evitin títols pescaclics i que s’indiqui clarament que el vídeo prové d’un videojoc. “Hem vist molts jugadors d’Arma assenyalant imatges identificades per error, cosa que ajuda els espectadors a entendre què veu”, diuen els responsables de Bohemia Interactive.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor