Denuncien la il·luminació de Nadal de Barcelona perquè sobrepassa els horaris legals

  • L'associació Cel Fosc, que lluita contra la contaminació lumínica, ha presentat un requeriment a l'ajuntament demanant-ne la reducció

VilaWeb
16.12.2024 - 21:40
00:00
00:00

Controvèrsia per les llums de Nadal a Barcelona. L’associació Cel Fosc, que lluita contra la contaminació lumínica, ha enviat un requeriment a l’ajuntament perquè modifiqui els horaris de l’enllumenat, atès que considera que no respecten la legalitat.

Concretament, denuncien l’ampliació de l’horari que ha aplicat el govern de Jaume Collboni. Si l’any passat, de diumenge a dijous, les llums s’apagaven a les 23.00, enguany estan enceses fins a la 1.00 de la matinada. Igualment, l’any passat el divendres, el dissabte i les vigílies de festius les llums estaven obertes fins a les 00.00 i enguany l’horari s’ha ampliat fins a les 2.00. Al·leguen que l’article 10 del decret d’ordenació de l’enllumenat per a la protecció del medi nocturn estableix que les llums de Nadal s’han de mantenir apagades en horari nocturn, és a dir, a partir de les 00.00. A més, tot i saber que la normativa autoritza cada municipi a ampliar l’horari uns dies concrets, consideren que l’ajuntament no pot dictaminar que tota la campanya de Nadal forma part d’aquests dies ampliables. A parer seu, la normativa es refereix a les vigílies de les festivitats, és a dir, el 24 i 31 de desembre i el 5 de gener.

En la mateixa línia, exigeixen que aquestes limitacions horàries s’apliquin a totes les varietats de la il·luminació de Nadal, és a dir, la que també afecta edificis, comerços i monuments. “Entenem que la il·luminació de Nadal té l’objectiu de fomentar el consum i afavorir els comerços. Però un cop tanquen les botigues, no veiem quin sentit té mantenir les llums enceses”, diu Enric Marco, president de Cel Fosc.

Marco assegura que l’objectiu de la queixa no és anar en contra de l’activitat econòmica ni de la il·luminació de Nadal, sinó conscienciar la població dels perills de la contaminació lumínica i fer complir la llei catalana que la regula. “Barcelona ha de jugar al joc de Vigo? No volem aquest model d’anar veient qui la fa més grossa. Volem llums de Nadal, però amb control”, insisteix.

Finalment, l’entitat acaba el requeriment citant uns quants estudis científics que assenyalen els efectes negatius de la contaminació lumínica sobre la salut de les persones i el medi. “La llum artificial nocturna és un contaminant més. És silenciós, però afecta la nostra salut. N’hem de ser conscients”, explica Marco.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Llums de Nadal a Barcelona

Si l’ajuntament no accepta aquest requeriment ni modifica els horaris, Cel Fosc no descarta de presentar una queixa formal davant la sindicatura de greuges de la ciutat.

Una decisió del govern de Collboni

L’ampliació de la il·luminació nadalenca ha estat una de les opcions preses per l’ajuntament enguany. De fet, a l’acte de presentació de la programació de les festes, el batlle va prometre un Nadal “ple de llum i espectacles que ens farà emocionar i vibrar”.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ajuntament de Barcelona (@barcelona_cat)

El govern municipal ha augmentat l’horari d’encesa: de 243,5 hores l’any passat a 322 hores previstes enguany, incloent-hi una jornada més. També s’han instal·lat 25 tòtems de Nadal repartits en els deu districtes de la ciutat; s’han il·luminat 14 edificis singulars; i s’han creat rutes turístiques per a gaudir de la il·luminació. En total, s’han engalanat més de 110 quilòmetres de carrers, 6 més que no l’any passat. Tot plegat, amb un cost de 3,3 milions d’euros.

Segons que explica la web de l’ajuntament, l’objectiu d’aquest impuls era fomentar la celebració de Nadal i afavorir el dinamisme econòmic a la ciutat. A més, assegura que el sector comercial i de restauració ho havia demanat.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Vista aèria del passeig de Gràcia amb els llums de Nadal. Fotografia: Júlia Arnau.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

dldtdcdjdvdsdg
272829303112345678910111213141516171819202122232425262728123456789
dldtdcdjdvdsdg
272829303112345678910111213141516171819202122232425262728123456789
Fer-me'n subscriptor