24.05.2022 - 14:32
|
Actualització: 24.05.2022 - 16:21
El Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC) i l’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH) han denunciat que el darrer capítol de Crims tracta de manera sensacionalista i victimitzadora el cas de Sonia Rescalvo, la dona transsexual assassinada per un grup de nazis al parc de la Ciutadella l’any 1991. “Volem expressar el nostre absolut rebuig sobre el tractament donat al crim per part de TV3”, assenyalen.
Ambdues entitats critiquen que el capítol se centra en detalls sobre la vida íntima de la víctima i que no aborda el problema de fons: la transfòbia i l’odi. “Els detalls sobre la seva esfera íntima no fan sinó revictimitzar i estigmatitzar”, afirmen.
En aquest sentit, el president de la FAGC, Eugeni Rodríguez, ha dit que alguns dels detalls que s’expliquen a Crims només corresponia de revelar-los a la víctima. “Trobem innecessari que es donin detalls que no s’havien dit mai. Els agressors no van anar a matar la Sonia, van anar a matar una transsexual. Aquest és el matís important que calia explicar”, lamenta. “Han posat més el focus en la vida íntima de la Sonia que en els motius que van dur a matar-la, que és que era una dona transsexual”.
Per altra banda, les entitats també denuncien que no es comptés amb testimonis de la FAGC. “Durant vint-i-cinc anys, som els qui hem vetllat per la memòria de la Sonia i som els qui vam fer possible el judici”, diu Rodríguez, que també explica que va ser gràcies a aquest cas que va néixer l’OCH. “Arran d’aquest assassinat, vam començar a reportar els casos de LGTBI-fòbia a Catalunya, això també és important.”