Denuncien abús d’autoritat de la Guàrdia Civil espanyola: “Em van exportar els contactes”

  • L’Anaïs, la Gemma i en Lluís, ex-regidor de la CUP, han denunciat uns guàrdies civils de la unitat antiterrorista que els van retenir durant una hora · Expliquen que els van escorcollar el cotxe i els mòbils sense motiu i que els van fer modificacions als telèfons

VilaWeb

Clara Ardévol Mallol

12.01.2023 - 21:40
Actualització: 12.01.2023 - 22:58

“Va ser un cúmul d’abusos d’autoritat.” Així recorden en Lluís, l’Anaïs i la Gemma l’episodi que van viure a final de maig amb uns agents de la Guàrdia Civil espanyola. El 24 de gener declararan davant el jutge després d’haver posat una denúncia pel tractament rebut per part d’aquest cos policíac. Concretament, denuncien que els van vulnerar la intimitat perquè els van escorcollar els mòbils i el cotxe sense cap motiu aparent, que van fer modificacions als seus telèfons i que els van tenir més d’una hora esperant en un control de la unitat antiterrorista.

Control a Santa Coloma de Farners

Els fets es remunten al diumenge 29 de maig al vespre, quan tots tres tornaven en cotxe d’un acte a Santa Coloma de Farners en què havien intervingut Jordi Pigem i Quim Torra. “Només sortir de Santa Coloma ens va aturar un control de la Guàrdia Civil, de la unitat antiterrorista. Hi havia més gent aturada, però no venien d’aquest acte, sinó que eren perfils molt variats: gent amb xancletes que venia de la platja, un pare amb una filla adolescent…”, recorda en Lluís. “Ens van fer parar el cotxe, ens van demanar que deixéssim allà totes les pertinences i documentació. A mi em van fer baixar i em van escorcollar, i també van fer baixar la Gemma i l’Anaïs sense escorcollar-les. Finalment, ens van dir que havien d’escorcollar el cotxe i que havíem d’anar a una altra banda.” “Deien que eren d’una unitat antiterrorista i que buscaven drogues i armes. Ens van preguntar fins i tot si portàvem res a les butxaques”, diu la Gemma.

Expliquen que, tot seguit, els van allunyar del cotxe i els van portar a un altre lloc on hi havia més gent aturada i un agent de la Guàrdia Civil amb una arma llarga a la mà. “No ens deixaven parlar i ens van tenir força estona així. Anaven parant més gent, els escorcollaven el cotxe i marxaven, però nosaltres ens vam estar esperant una hora.” L’Anaïs diu que li van deixar trucar la seva filla per avisar que arribarien tard, però mentrestant els agents l’escoltaven i la pressionaven perquè pengés.

Escorcoll dels mòbils

Tots tres remarquen que allò que els va preocupar més va ser que els agents els demanessin de desblocar els mòbils, que eren al cotxe. “Primer un agent em va dir que necessitava saber el meu número IMEI per comprovar que no era un mòbil robat, i que calia que el desbloqués per accedir-hi. Llavors es va endur el mòbil desblocat. Al cap d’una estona van venir també amb el de l’Anaïs i també ens van demanar de desblocar-lo”, continua en Lluís. “Quan ens van tornar els mòbils, hi sortia un missatge que deia ‘Exportació de contactes finalitzada amb èxit’. Ens havien canviat els permisos de les aplicacions, ens havien canviat l’idioma al Telegram, havien fet servir el buscador per buscar coses…”

Finalment, els agents els van deixar tornar al cotxe per anar-se’n i els van tornar la documentació. En Lluís explica que el seu moneder era dins la bossa de l’Anaïs, però que quan van arrencar ella li va dir que no hi era. Van tornar cap enrere i van veure que darrere seu hi havia un altre cotxe, sospiten que amb agents de paisà que semblava que els seguien. “A l’altre cotxe hi havia dos homes que no paraven de mirar-nos. Estava convençuda que eren agents i els vaig dir que no ens havien tornat la cartera. Ens van dir que no eren agents, sinó uns gallecs que estaven de vacances, però per la corpulència i l’estètica tan semblant que tenien era evident, a més els agents li havien comentat a en Lluís que venien de Galícia. També ens van dir: ‘La Guàrdia Civil són molt bona gent.’” En Lluís va demanar la cartera als agents del control i l’hi van donar de seguida, dient que havia caigut a terra, cosa que ell nega.

“Et sents vulnerable”

Després d’aquest episodi, tots tres es van tenir una sensació de desprotecció i vulnerabilitat. Diuen que va passar tot molt de pressa i, tot i ser conscients que deixar el cotxe o els mòbils pot ser perillós, no van saber reaccionar. “No he fet res mal fet i no m’he d’amagar de res, però quan veus què va passar als dels CDR penses que no cal haver fet res mal fet. Ens poden haver posat qualsevol cosa al mòbil o al cotxe, i és la seva paraula contra la nostra”, comenta en Lluís. “Em vaig passar la nit imaginant-me que em venien a buscar.”

En Lluís, l’Anaïs i la Gemma s’han demanat què va fer que els aturessin a ells i els tinguessin tanta estona en aquella situació. Comenten que l’única explicació que hi troben és que en Lluís havia estat regidor de la CUP a Arbúcies, tot i que en aquells moments tan sols n’era militant. Tots tres havien participat en el CDR del municipi. “Potser per això van voler estirar a veure si trobaven res. Van exportar tots els meus contactes… T’adones que ho tenim tot al mòbil i que te’l maneguin és com si t’haguessin entrat a robar a casa. Ens vam canviar el número tots tres i jo ara mateix tinc un mòbil sense internet una temporada. Et sents vulnerable.”

“Hem posat la denúncia per curar-nos en salut, perquè després no diguin que ens van trobar no sé què al cotxe o que estem involucrats en res. Més que res perquè quedi constància del que van fer”, explica l’Anaïs. Quan van anar a posar la denúncia als Mossos, no tenien constància que hi hagués hagut cap control de la Guàrdia Civil aquell dia.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor