05.08.2021 - 13:30
Tres treballadores han presentat la primera demanda conjunta contra l’agència pública Barcelona Activa. Són treballadores afectades per la finalització dels contractes d’obra i servei. Consideren que els seus contractes es trobaven en frau de llei i demanen la nul·litat de l’extinció. Barcelona Activa és en un procés per a acomiadar 102 treballadors temporals. “Malgrat l’aparença de finalitzacions de contractes temporals, som davant de veritables acomiadaments sense causa que no tan sols considerem improcedents sinó nuls de ple dret”, assegura l’advocat del Col·lectiu Ronda, Natxo Parra.
El 23 de juliol proppassat, els treballadors afectats van fer una jornada de vaga i es van manifestar a la Plaça Sant Jaume, coincidint amb la celebració del ple municipal a l’Ajuntament de Barcelona. L’actuació de Barcelona Activa suposa reduir un 22% la plantilla total de l’entitat i “un percentatge encara molt més elevat si considerem només el personal específicament dedicat al desenvolupament de les polítiques actives d’ocupació”, segons el Col·lectiu Ronda.
L’advocat Natxo Parra assenyala en un comunicat que la contractació temporal es limita en casos de necessitats imprevisibles del servei. “En cap cas no és legal cobrir contractes temporals les necessitats permanents i estructurals d’una empresa, sigui pública o privada”, subratlla Parra. Per la funció bàsica que feien els treballadors, explica, haurien d’haver estat contractats de forma indefinida.
El Projecte Singulars, on treballaven les tres noies que han interposat la denúncia, és un programa finançat pel Servei d’Ocupació de Catalunya i adreçat específicament a joves sense feina. Forma part del Pla Nacional d’Implementació de la Garantia Juvenil. També hi havia treballadors afectats vinculats a ‘Trenta Plus’, un programa ocupacional que cada any facilitava la contractació de 200 persones de més de trenta anys per part de pimes i que ara desapareixerà, segons que alerta el Col·lectiu Ronda.