Dinou cartes extraordinàries, dinou persones extraordinàries

  • «Com a periodistes, ens enorgullim d'haver-ho aconseguit, i com a ciutadans, ens comprometem a continuar lluitant per la seua llibertat, que ara mateix és el símbol més clar i contundent de la llibertat de tots»

Vicent Partal
15.11.2018 - 21:50
Actualització: 16.11.2018 - 15:43
VilaWeb

Avui, a VilaWeb, us presentem un document molt particular. Amb l’ajut dels seus familiars, que mai no podrem agrair prou, hem demanat als dinou presos polítics i exiliats que s’escriguen entre ells. I ho han fet. El resultat són dinou cartes impressionants, un testimoni simplement excepcional, que avui us oferim a la web i en format PDF sota el títol ‘Un any sense veure’ns’.

El projecte és tan senzill com impactant. L’Associació Catalana pels Drets Civils va fer un sorteig per a decidir qui escrivia a qui. I a partir d’ací, a la redacció de VilaWeb hem pogut organitzar una cadena de paraules que aconsegueixen de volar per damunt dels murs i les fronteres, del Catllar a Suïssa, de Bèlgica als Lledoners i Viladecans, d’Escòcia al Puig de les Basses.

Són dinou texts únics. Únics per tot allò que signifiquen, però també únics per les coses que ensenyen. Al costat de la política i del combat per la llibertat de tots, trobem en cadascuna de les cartes anècdotes personals, complicitat, una dosi impressionant d’estima i un gran respecte que comparteixen en grup tots els autors, partint cadascú de les seues posicions, escrivint cadascú des dels diferents estats i situacions que els ha tocat viure.

Llegiu-les i gaudiu-les. Estem segurs que cadascú de vosaltres hi trobarà un detall diferent per a desar per sempre més en la memòria. Com ara, el relat de Tamara Carrasco explicant que quan era menuda anava a casa d’Oriol Junqueras a fer els deures. O les converses entre Toni Comín i Josep Rull sobre Nelson Mandela. Com el moment en què Dolors Bassa, Lluís Puig i Quim Forn van comentar a Brussel·les qui tornava i qui es quedava i allà mateix es van conjurar no retreure’s mai res. Com el record de Marta Rovira per tantes i tantes hores com va passar treballant als despatxos del parlament per arribar a acords amb Jordi Turull. Del president Puigdemont, que escriu a Jordi Cuixart la primera carta, al conseller Romeva, que tanca la cadena escrivint a Puigdemont, cada carta és una demostració de com en són, d’extraordinàries, aquestes persones, que no haurien de ser allà on són avui, a les presons de l’estat espanyol i a l’exili europeu.

Tots els qui fem VilaWeb som conscients de l’enorme generositat que els dinou presos i exiliats han tingut a l’hora de participar en aquest projecte. Els estem profundament agraïts a tots, i també ens sentim orgullosos de ser l’instrument a partir del qual, després de tot un any sense poder-se veure ni saludar, s’han pogut reunir ni que fos virtualment, han pogut articular de manera calmada el seu discurs i l’han sumat, com tantes vegades abans, a la veu de qui tenien al costat.

Sempre hem vist VilaWeb com un espai de trobada on tothom té la porta oberta. Exercint un periodisme rigorós però compromès i propiciant una opinió plural i absolutament lliure, a VilaWeb sempre hem volgut estimular el diàleg, la confrontació creativa, el debat constructiu i positiu que tant necessita qualsevol societat que vol anar endavant. Des del respecte a les posicions de tots els qui creuen que vivim en una societat profundament injusta, que cal canviar-la per poder viure plenament en llibertat.

Des d’aquesta perspectiva i expressant aquest desig, avui us oferim aquest testimoniatge d’un moment excepcional, d’un moment i una situació que esperem que passe ben aviat a les pàgines de la història. Com a periodistes, ens enorgullim d’haver-ho aconseguit, i com a ciutadans, ens comprometem a continuar lluitant per la seua llibertat, que ara mateix és el símbol més clar i contundent de la llibertat de tots.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor