Demòcrates aconsegueixen el comú d’Andorra la Vella

  • Hi ha hagut continuïtat en la majoria de parròquies

VilaWeb

Redacció / ACN

13.12.2015 - 23:09
Actualització: 05.01.2016 - 03:43

Les eleccions comunals a Andorra han portat un canvi important a la capital. Demòcrates hi ha guanyat amb claredat les eleccions a Andorra la Vella, amb el 35% dels vots. Així, Conxita Marsol i Marc Grau seran els nous cònsols d’Andorra la Vella, en substitució de Jordi Miguillón. En segon lloc ha quedat el Partit Socialdemòcrata, que ha sumat el 27,6% dels sufragis. Per la seva banda, el fins ara cònsol Jordi Minguillón de Coalició d’Independents, que es presentava juntament amb Liberals d’Andorra, ha perdut la capital amb el només el 25% dels suports.

Demòcrates ha revalidat la victòria a Canillo (100% dels vots), Ordino (58,6%), Encamp (42,2%) i Escaldes-Engordany (54,9%).  La candidatura de Laurèdia en Comú, formada per independents amb el suport de DA i de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), ha fet possible un gir històric a Sant Julià de Lòria, imposant-se per davant d’Unió Laurediana, la formació que ha liderat el Comú els últims anys. Laurèdia en Comú ha aconseguit el 50,36% dels suports mentre que els Liberals n’han obtingut el 49,64%. Per la seva banda, els actuals cònsols de la Massana, David Baró i Raül Farré de la formació Ciutadans Compromesos, han rebut el 77,5% dels vots.
Trini Marín i Marc Calvet de Demòcrates d’Andorra repetiran com a cònsols a Escaldes-Engordany, on han aconseguit un 54,9% dels vots. Els Liberals d’Andorra han estat a la parròquia escaldenca amb el 19,74% dels vots. Un resultat molt ajudat respecte al 19,3% dels vots del Partit Socialdemòcrata.

De fet, el Partit Socialdemòcrata ha estat un dels perdedors de la nit, ja que no han recuperat el lideratge de cap parròquia i a Encamp han passat de segona a tercera força més votada.

El cap de Govern, Toni Martí, en la compareixença de proclamació dels resultats, ha dit que ‘els resultats ens satisfan plenament’, i que els agafen com ‘una força suplementària per continuar amb el projecte reformista i per continuar superant les dificultats que encara pateix el país’.

La participació registrada en aquests comicis ha estat de 15.255 persones, un 60,8% del total del cens de 25.109 electors. Són quatre punts menys que a les eleccions comunals del 2011, que al tancament dels col·legis electorals era del 64,8%. La dada també és 4,8 punts inferior a la participació de les darreres eleccions generals del 2015, quan es va situar en 65,6%.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor