Democràcia a l’espanyola

  • "La impunitat per als executors d'aquests operatius és absoluta a Espanya i la protecció dels seus responsables polítics és total"

VilaWeb

La prestigiosa revista nord-americana The New Yorker va publicar un reportatge d’investigació que certifica l’espionatge sistemàtic de l’estat espanyol a uns quants dirigents independentistes catalans i a un parell de bascs. La informació, resultat d’una recerca del laboratori de la Universitat de Toronto Citizen Lab, assenyala que d’ençà del 2015, i de manera més generalitzada entre el 2017 i el 2020, es va desenvolupar un operatiu de ciberespionatge mitjançant els programaris Pegasus i Candiru –unes tecnologies israelianes que tan sols són a disposició dels estats– que va afectar, entre més gent, tots els presidents de la Generalitat d’aquell període.

Malgrat que les autoritats espanyoles, començant per la ministra de Defensa, Margarita Robles, van negar la responsabilitat dels serveis de seguretat de l’estat en aquest operatiu, no hi ha gaires dubtes sobre la participació del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) en aquest dispositiu. Uns quants mitjans internacionals, de Liberation, a l’estat francès, a La Jornada, a Mèxic, han apuntat directament els governs de Mariano Rajoy i Pedro Sánchez i els han acusats d’haver actuat il·legalment. Els més de seixanta militants independentistes espiats amb aquests programaris també es van expressar en aquesta mateixa línia.

L’ús de l’aparell de l’estat per a combatre els contrincants polítics és una constant en el context espanyol. Algunes pràctiques semblants van causar, en unes altres latituds, la destitució dels més alts responsables polítics –recordem el cas de Richard Nixon per l’escàndol Watergate, el 1974–, però la impunitat per als executors d’aquests operatius és absoluta a Espanya i la protecció dels seus responsables polítics és total. Així ho evidencien l’operació d’espionatge a Bárcenas o aquest cas, ja conegut com a Catalangate.

Aquest nou cas d’espionatge polític és un símptoma del funcionament de la democràcia espanyola. Un model polític la legitimitat del qual surt del franquisme i es fonamenta en les anomenades “lleis fonamentals del moviment”. Res de nou!

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor