09.04.2022 - 10:21
|
Actualització: 09.04.2022 - 11:16
Prop de 1.200 metges s’han adherit a la demanda col·lectiva impulsada pel Sindicat de Metges del País Valencià (CESM-PV) arran de la sentència, dictada per tres jutjats, que condemna la Conselleria de Sanitat a indemnitzar els professionals mèdics per la desprotecció durant la primera onada de la covid-19.
El jutjat número 5 d’Alacant fou el primer a condemnar la conselleria i va obligar-la a pagar indemnitzacions entre 5.000 € i 49.000 €. Mesos després, el jutjat número 10 de València i el jutjat número 1 de Benidorm també van dictaminar a favor dels professionals mèdics, si bé l’import de les indemnitzacions fou més baix.
Arran de la primera decisió judicial, a principi d’any, el sindicat oferí als seus afiliats la possibilitat d’adherir-se a la demanda col·lectiva. D’entrada, s’hi afegiren uns 500 professionals, una xifra que augmentà fins a 1.200 en una segona fase d’adhesió. El CESM explica que els professionals que ho vulguin encara poden afegir-se a la demanda col·lectiva, atès que encara no s’ha arribat a la data límit.
Les sentències diuen que la conselleria té l’obligació –d’acord amb la llei de prevenció de riscs laborals– “d’adoptar mesures i mitjans de protecció tant col·lectius com individuals”. Paral·lelament, tots tres dictàmens manifestaven que l’incompliment d’aquestes mesures de prevenció individual havia implicat un risc greu per a la seguretat i la salut dels treballadors sanitaris, sobretot per al personal facultatiu. La Generalitat, per la seva banda, ja ha anunciat que presentarà un recurs de cassació contra aquests pronunciaments judicials.