01.04.2017 - 02:00
‘All you need is tellerina’ és el lema de les noves jornades gastronòmiques que Deltebre promou fins al cap de setmana vinent. L’objectiu és donar veu a aquest petit mol·lusc, una de les menges més exquisides de la zona. De fet entre els mesos de març i agost les tellerines proliferen entre els sorrals del delta del riu, i molt especialment al municipi. Per això una dotzena de bars i restaurants del poble ofereixen menús de preus molt variats protagonitzats per aquest producte.
Generalment les tellerines se solen consumir com un aperitiu o com a segon plat, però també pot ser l’acompanyament de molts plats de peix. En el cas de les jornades gastronòmiques, s’ofereix de maneres molt diverses: en forma de crema, acompanyant plats de pasta, protagonitzant una fideuada o complementant plats de carn com ara el secret ibèric. També es presenta saltejada i amanida en mil estils diferents: amb pebre, all i julivert, cítrics, i, fins i tot, acompanyada de la salsa japonesa yakitori.
De nom científic ‘donax trunculus’, la tellerina és un petit mol·lusc bivalve, amb la closca llisa de forma triangular. Antigament es trobava enterrada a la sorra, però actualment viu en colònies als fons arenosos propers al litoral, on es pesca amb mètodes artesanals o semiindustrials.