21.01.2020 - 13:00
|
Actualització: 21.01.2020 - 21:58
Una tercera part dels arrossars de l’hemidelta nord de l’Ebre –més de tres mil hectàrees– es troben negades sota la mar, com també quasi tota l’illa de Buda. La ‘llevantada perfecta’, com l’ha qualificada el vice-president de la Comunitat de Regants de l’Esquerra i portaveu de la Taula de Consens pel Delta, Xavi Curto, torna a posar en evidència la fragilitat de l’espai natural i la necessitat de mesures urgents. La inundació dels arrossars amb aigua salada, recorden els pagesos, condicionarà també seriosament la pròxima collita. Els batlles de l’àrea parlen de situació ‘dramàtica’ i estudien de demanar la declaració de zona catastròfica.
— Marc Ibeas🎗 (@Marcibeas) January 21, 2020
Encara no es pot arribar als punts del delta més afectats. Quan sigui possible, el nombre d’hectàrees afectades podria créixer considerablement. De moment, l’aigua salada ha arribat tres quilòmetres terra endins. ‘El mar penetra costa endins, la pluja va acumulant aigua i els únics sistemes de drenatge que tenim, les bombes, estan paralitzades per la situació’, diu Curto.
La Taula pel Delta –que aplega les comunitats de regants i els ajuntaments de la zona– s’ha reunit d’urgència per donar suport als municipis que més han rebut l’embat de la llevantada, els de la costa de l’hemidelta nord i la desembocadura: l’Ampolla, Deltebre i Sant Jaume d’Enveja, principalment. Curto ha reclamat a les administracions que ‘demostrin’ amb fets la voluntat de treballar pel territori i aprovin mesures urgents per a lluitar contra la regressió i la subsidència.
La llevantada canvia la direcció de l’aigua al riu #Ebre. Entra molta aigua de mar i amb molt força. L’aigua entra riu amunt. #TemporalCatRàdio #TerresdelEbre pic.twitter.com/KpCfTTu3el
— Coia Ballesté Brumós (@CoiaBalleste) January 21, 2020
‘El que veiem que pot passar en desenes d’anys ha passat en una nit’, diu, en referència als models que preveuen l’evolució de la costa tenint en compte els efectes del canvi climàtic a la fi d’aquest segle. Més enllà del problema de la salinització, que obligarà a bombar l’aigua fora dels arrossars i rentar la terra, preocupa la ‘desaparició física de la terra’. La Taula de Consens té previst de presentar la setmana que ve el primer conjunt de mesures, tant les de termini llarg, mitjà i curt, com les urgents.
La zona de la platja de l’Arenal, a l’Ampolla, i el tram costaner comprès entre la Marquesa i Riumar, a Deltebre, són de les que més han rebut l’embat de les onades, especialment des de dilluns. El batlle de Sant Jaume d’Enveja, Joan Castor Gonell, ha explicat que quasi tota l’illa de Buda és negada per l’aigua de la mar. Aquesta aigua va vessant pel riu, travessa el braç de Migjorn i inunda els arrossars de l’altre costat amb alçades que dilluns arribaven a cinquanta centímetres a la carretera que comunica amb la platja –moment en què l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja va tallar-hi l’accés.
Preocupació per Buda
‘La nostra preocupació és que quan la mar baixi la petita separació, la barrera estreta entre la llacuna i la mar no existirà. Ja la vam deixar molt debilitada, amb una obertura molt difícil de tapar. Buda quedarà comunicada amb la mar i no sabem durant quant de temps; ens preocupa molt.’ Gonell diu això com un argument irrefutable per a sostenir cal ‘atacar’ urgentment el problema de la regressió amb mesures d’emergència.
El batlle de Deltebre, Lluís Soler, ha dit que la situació era dramàtica, a diferència dels anteriors temporals. ‘No té precedents. Vivim una situació d’emergència total. El delta ja no està per a bones intencions. Està per a accions contundents i efectives que marquin una línia a l’agenda institucional catalana i espanyola d’emergència absoluta. Els ajuntaments del delta i els més afectats o la Taula de Consens hem de posar això sobre la taula de l’agenda institucional’, ha dit. Soler vol reclamar la declaració de zona catastròfica pels danys als arrossaires i aqüicultors, a les infrastructures municipals i activitats privades afectades. Una mesura que estudiaran conjuntament amb els ajuntaments de Sant Jaume d’Enveja i l’Ampolla.
La llista de danys al municipi és gruixuda i no para d’ampliar-se. ‘A la bassa de l’Arena ja no hi ha platja, la carretera està desbordada per la mar. Les passarel·les de Riumar han quedat sobre l’aigua; muscleres que han caigut i són submergides; arrossars envaïts per aigua salada, que tants perjudicis pot causar per a la pròxima collita’, diu el batlle de Deltebre. I hi afegeix encara tots els danys en camins, vials d’accés a les platges i estacions de bombament, edificacions rurals i inundacions d’habitatges. El tram final del riu es desborda amb el temporal i les bombes que podrien ajudar a drenar l’aigua són inutilitzades pel nivell de la mar. Soler també denuncia que abans de migdia prop d’un 70% de la població s’havia quedat sense subministrament elèctric.
Delta de l'Ebre. Un desastre ambiental i social. Que mes ha passar? pic.twitter.com/SszgVv8GQs
— Defensa de l'Ebre (@PDE) January 21, 2020
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha qualificat de ‘desastre natural’ la situació al delta i ha dit que caldria fer-hi alguna cosa ben aviat.
Colpit per aquestes imatges i totes les conseqüències del temporal al Delta. Un desastre natural. Tot el meu suport als afectats. Caldrà actuar de manera urgent. https://t.co/iAhTF78vxL
— Quim Torra i Pla (@QuimTorraiPla) January 21, 2020