Els deliris de Trump també afecten l’OPA al Sabadell

  • Com acabarà Mèxic, després dels deliris del president dels EUA, encara no ho sabem, però els analistes recorden que el 55% dels beneficis atribuïts del BBVA del 2024 venien d'aquell país. Això implica un risc addicional per als accionistes del Sabadell que optin per acceptar l'OPA

Jordi Goula
09.04.2025 - 19:50
Actualització: 09.04.2025 - 19:51
VilaWeb
00:00
00:00

“L’accionista del Sabadell ha de decidir si l’entitat deixa de ser un banc purament espanyol o purament europeu, per a passar a ser accionista d’un banc combinat, és a dir, de ser accionista del primer banc mexicà i del segon banc de Turquia. Són elements molt difícils per a un accionista”, deia Josep Oliu la setmana passada en un acte a Madrid. Amb tota la intenció tocava el viu, quan recordava el pes que té Mèxic en el BBVA. No ho va dir, però ja ho apunto jo: el 2024, més de la meitat dels beneficis del BBVA (55%) els va aconseguir a Mèxic, el 38% a l’estat espanyol i el 5% a Turquia. Déu n’hi do!

Mèxic és al bell mig de l’huracà “trumpista” i ningú no sap com acabarà l’economia d’aquell país quan s’hagin calmat les aigües. Turquia tampoc no passa el millor moment, del punt de vista de l’estabilitat política. Es comenta poc que el tipus de referència del banc central turc al març és del 42,5% i la inflació, el mateix mes, del 39%. Vet aquí la menció enverinada d’Oliu, com aquell qui no diu res, dedicada al banc que ha llançat l’OPA hostil.

Venia a dir que el problema per al BBVA té un nom: Mèxic. La qüestió és que els accionistes del Sabadell que decideixin d’acudir a l’OPA compraran implícitament el risc de país que el BBVA suporta a Mèxic, una situació que probablement no és desitjada per a molts. D’aquesta manera, la percepció que tinguin els accionistes del Sabadell dependrà de les negociacions de Trump amb Mèxic, la principal font de benefici net del BBVA, com acabem de veure. D’aquest punt de vista, l’OPA continua essent possible, si bé les probabilitats de tenir èxit es redueixen.

Anem a un altre punt. El Sabadell ha llançat una campanya publicitària guiada pel concepte “Els punts sobre les is”, en què el banc aclareix, amb els quatre originals de la campanya, aspectes fonamentals de l’operació, com ara que no és una operació pactada entre les dues entitats i que, per tant, s’ha de considerar una OPA hostil; o que el poder de decisió és a les mans dels accionistes i que encara tot és possible. Alhora, s’interroga sobre quina és la veritable necessitat de fusionar-se per a competir en el mercat global i sobre els efectes negatius per als clients que causaria aquesta pèrdua d’opcions bancàries, especialment per a les pimes. El missatge és clarament contrari al que de fa temps va publicitant el BBVA, en tota mena de mitjans.

El fet és que, en el procés de l’OPA, no deixen de passar coses. I tan importants com la de dijous passat, quan un seguit d’entitats van començar a rebre un requeriment de la CNMC en què els demanaven què opinaven de l’oferta, posada al dia, feta pel BBVA, i com podia afectar la competència. Va ser una sorpresa, perquè la Comissió s’havia negat, en primera instància, al desembre, a acceptar més comentaris que els del Banc Sabadell i de l’oficina de la competència de la Generalitat. De llavors ençà hi havia hagut recursos d’entitats que creien tenir el dret de dir-hi la seva. És aquest el motiu del tomb de la CNMC?

Potser no. Segons que diu El Economista aquesta tarda, citant fonts coneixedores de l’operació, els compromisos presentats pel BBVA davant la CNMC deixarien fora el 95% de les pimes afectades per l’OPA al Banc Sabadell i al 99% del crèdit que tenen concedit. La raó d’un perímetre tan minso respon al fet que l’organisme de Competència, que acaba d’obrir un test de mercat per a avaluar l’eficiència de les proteccions, només ha pres en consideració aquelles pimes, el crèdit de les quals depèn íntegrament del BBVA i el Sabadell, malgrat que són empreses que treballen de mitjana amb 3-5 entitats financeres. Així, doncs, sembla que s’han deixat fora de l’escrutini les pimes amb facturacions superiors a 50 milions d’euros, encara que depenguin igualment del crèdit bancari, i tampoc no s’hi ha inclòs les garanties als professionals autònoms. Aquesta pot ser una explicació del canvi d’enfocament de la Comissió.

Ara les entitats requerides tenen deu dies de termini –i cinc d’addicionals si ho demanen– per a contestar. Algunes entitats s’han enutjat perquè no les han tornades a consultar. Ahir era la Cambra de Sabadell que sol·licitava formalment de “participar en el test de mercat de la CNMC sobre l’OPA del BBVA per defensar els interessos de les empreses de la seva demarcació”. I afegia: “Actualment, la CNMC està recollint l’opinió d’entitats bancàries i organitzacions seleccionades. No obstant això, la Cambra expressa la seva preocupació pel caràcter restrictiu de la consulta i insta a ampliar-la per assegurar que totes les parts potencialment afectades puguin ser escoltades.”

Qui ha estat consultat? Segons dades d’alguns mitjans, la CNMC s’ha adreçat a una quarantena d’entitats. Sembla que si fa no fa la meitat són del sector financer i la resta, principalment, associacions empresarials de distinta mena. La institució, per tant, sembla que ha exclòs del test de mercat col·lectius com els sindicats –que ja han protestat– o, finalment, l’associació de petits accionistes de l’entitat catalana. Personalment, només tinc constància directa de la consulta a la PIMEC, la CECOT, el Consell de Cambres Catalanes i Asufin, l’associació de consumidors financers.

La pregunta és què passarà amb aquest segon test. En farà cas la CNMC, d’allò que diguin els requerits? És tan sols una excusa per a dir que ja s’ha parlat amb els qui tocava, a l’hora d’explicar el perquè de la seva decisió final? I el govern, prendrà allò que diguin aquestes entitats per a fer més dures les condicions de l’OPA per al BBVA? Recordem que del principi ençà ha proposat una clara oposició a l’operació. Aquesta opció no s’ha de descartar en absolut.

Ho apuntava Oliu en l’acte suara ressenyat. “Correspon a Competència marcar els límits, que seran molt importants i molt impactants, sobre la decisió final que puguin prendre els accionistes”, deia. I insistia en el fet que l’oferta presentada pel BBVA té poques possibilitats d’èxit, “perquè, d’una banda, la prima de l’OPA actualment és negativa i, per una altra, es materialitza amb accions i no amb diners”.

Mentrestant, en les darreres sessions, de dijous passat ençà, les accions del Sabadell han caigut a la borsa d’un 19% i les del BBVA, d’un 16%, en uns dies de forta baixa general, per l’embolic dels aranzels de Trump, en l’Íbex-35 hi ha deixat gairebé un 12%. Sí que sembla clar, després de la decisió de la CNMC, que s’allargarà el procés. El calendari se’n podria anar fins passat l’estiu, si el BBVA optés per no llançar l’operació en ple parèntesi de vacances. No oblidem que la llei permet d’obrir la finestra d’adhesió a les OPA entre 15 dies i 70, amb la possibilitat d’augmentar el preu els darrers dies. Continuarà…

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

dldtdcdjdvdsdg
311234567891011121314151617181920212223242526272829301234567891011
dldtdcdjdvdsdg
311234567891011121314151617181920212223242526272829301234567891011
Fer-me'n subscriptor