Del còctel mariner als canelons de brandada, les receptes d’estiu de la setmana

  • VilaWeb publica una sèrie de receptes d'estiu de la nutricionista Dolors Borau

VilaWeb

Dolors Borau

25.08.2018 - 01:50
Actualització: 25.08.2019 - 13:05

Durant les vacances, cuinar pot ser una activitat per a compartir amb la parella o amb els fills, petits i no tan petits. Però la cuina també pot ser un lloc on la gent no vol passar gaire estona durant aquests dies de lleure. L’arribada de la calor ens convida a fer uns menús més frescs, amb preparacions més senzilles i que no requereixin coccions llargues.

Com que hem de menjar, caldrà cercar una manera d’alimentar-nos bé sense gaire esforç. Hi ha diverses opcions: menjar fora de casa i pagar per ser servits, fer-se convidar, menjar a casa dedicant una estona a la cuina, comprar a les botigues de menjar cuinat o comprar productes envasats ja preparats. També es pot fer una mica de cada cosa, però recordeu que cal confiar en la intuïció: la vista i l’olfacte no enganyen. Trieu els establiments que us convidin a entrar-hi perquè són nets i no fan olor d’oli recremat i, quan compreu, trieu els productes que us entrin més pels ulls, llegiu-ne les etiquetes i opteu per la qualitat. Està molt bé comprar un gaspatxo preparat i prendre-se’l fresc a casa: és bo, és saludable i no cal sentir-se culpable perquè no l’heu fet vosaltres. Com a dietista, us animo a menjar de tot i variat.

Aquestes setmanes d’agost trobareu ací unes quantes receptes per a tots els gustos. Us deixem un recull de les d’aquesta setmana:

Amanida d’arròs amb salmó. El peix és un producte animal, que (com la carn, els ous i la llet) és ric en proteïnes d’alt valor biològic, és a dir, proteïnes que ens aporten els aminoàcids essencials que permetran al nostre organisme de construir i reconstruir les cèl·lules que contínuament hem de renovar.

Tabule. El tabule és un plat fred originari del Líban i Síria que es prepara amb la varietat de blat búrgul. En aquests països el blat es cou, es deixa assecar i després es mol per fer-lo servir en tot de receptes culinàries.

Empedrat. L’empedrat és una recepta tradicional de la cuina catalana molt habitual a taula quan fa calor. El nom descriu l’aspecte del plat: les mongetes són com unes pedres on trobem, barrejats a bocins, més ingredients. És un plat que sembla un mosaic.

Còctel mariner. Aquesta recepta porta molt poca feina, és divertida i ideal per a menjar quan fa calor. Els seus ingredients són diversos animals marins: les gambes, el pop i els musclos. Tots tenen en comú que aporten molt poques quilocalories a la dieta: són composts majoritàriament de proteïna i no contenen hidrats de carboni (per això són poc energètics). El contingut en greix d’aquests animals és molt baix, però alguns, com el calamar, la sípia o la gamba, aporten colesterol.

Canelons de brandada. Us donaré la recepta que em va fer arribar un bacallaner de confiança: aquesta no duu patata ni farina, però sí una mica de crema de llet. Admet variacions i personalitzacions a l’hora de guarnir els canelons perquè es poden utilitzar les verdures que es vulgui per fer-les saltades.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor