Del 27-J al 27-S: dos mesos trepidants cap al plebiscit

  • Ara que ja s'han configurat les candidatures, arrenca un calendari electoral vertiginós

VilaWeb
Pere Cardús
26.07.2015 - 23:30
Actualització: 27.07.2015 - 08:17

El 27 de setembre es faran unes eleccions avançades al Parlament de Catalunya que han de servir per a mesurar el suport a la independència. El plebiscit en forma d’eleccions obliga els partits a definir-se sobre la creació d’un estat independent català. El bloc del sí el configuren la coalició Junts pel Sí —amb CDC, ERC, Demòcrates, Moviment d’Esquerres i Avancem, i amb el suport d’ANC i Òmnium— i la candidatura de la CUP – Crida Constituent. Al bloc del no hi haurà les llistes del PSC, PP i Ciutadans. Amb una posició indefinida i amb elements de tots dos blocs hi haurà Unió Democràtica i la coalició Catalunya Sí que es Pot —que aplega Podem i ICV-EUiA, finalment sense el Procés Constituent de Teresa Forcades i Arcadi Oliveres. El tret de sortida d’aquest procés electoral serà el 3 d’agost, quan el president Artur Mas signarà el decret de dissolució del parlament i de convocatòria de les eleccions.

Una vegada el president hagi signat el decret, començarà a córrer el calendari electoral, per bé que oficialment la campanya començarà l’11 de setembre i es tancarà el 25. La mobilització convocada per les entitats sobiranistes a la Meridiana serà un dels moments culminants, perquè servirà de crit d’atenció al món. La importància del 27-S està a poder comptar el suport dels ciutadans a la independència —després d’haver fracassat tots els intents de convocar un referèndum vinculant— i a validar amb un mandat democràtic el procés de desconnexió política i legal d’Espanya. Per això, l’atenció internacional sobre aquestes eleccions pot ser decisiu a l’hora de fer el tram final del procés d’independència.

El calendari electoral
Entre el 5 i el 15 d’agost els partits que vulguin formar coalicions ho hauran de comunicar a les juntes electorals. La presentació de les candidatures es farà entre el 19 i el 24 d’agost i el dia 26 d’agost el Diari Oficial de la Generalitat publicarà les llistes presentades. Aleshores s’obrirà un període breu d’al·legacions i correcció d’errors i el 31 d’agost es proclamaran les candidatures i llistes definitives. El sorteig per a la formació de les meses electorals es farà entre el 29 d’agost i el 2 de setembre. Del 22 al 26 de setembre es prohibirà de difondre sondatges electorals.

El 27 de setembre es farà la votació després del dia de reflexió. El vespre mateix de la jornada electoral es farà el recompte dels vots. La proclamació definitiva i oficial dels electes al Parlament de Catalunya serà el 4 d’octubre. La constitució del nou parlament es podrà fer entre el 28 de setembre i el 26 d’octubre.

Els candidats del bloc del sí
En aquest moment, els partits o coalicions ja han designat bona part dels candidats. Si més no, els caps de llista. Junts pel Sí ha anunciat que a Barcelona encapçalarà la llista Raül Romeva, seguit de Carme Forcadell (ANC), Muriel Casals (Òmnium), Artur Mas (CDC), Oriol Junqueras (ERC), Eduardo Reyes (Súmate) i Oriol Amat (economista). Per Girona, el cap de llista serà el cantant Lluís Llach i a Tarragona l’economista Germà Bel. Resta per designar el cap de llista de Lleida i cal acabar de configurar les altres posicions a totes les circumscripcions.

La CUP va començar ahir un període de votacions per a configurar les llistes. Aquesta setmana mateix se’n sabrà el resultat, però el secretariat nacional ha fet una proposta tancada per als cinc primers llocs de Barcelona que els militants i simpatitzants poden votar conjuntament o separadament. Són el periodista Antonio Baños, la professora universitària Anna Gabriel, el pastisser i economista Josep Manel Busqueta, l’activista Gabriela Serra i l’historiador Albert Botran. Per Girona, Tarragona i Lleida, hi ha un reguitzell de candidats sense indicacions del secretariat del partit.

Catalunya Sí que es Pot i Unió
Catalunya Sí que es Pot també farà unes votacions per escollir els candidats, però els partits que formen la coalició —Podem, ICV i EUiA— van presentar la setmana passada el dirigent veïnal barceloní Lluís Rabell com a candidat de consens per a encapçalar la llista de Barcelona. Els partits també han designat candidats propis: Podem va escollir Albano Dante Fachín, ICV Joan Coscubiela i EUiA Joan Josep Nuet. Han sonat més noms per a ocupar les primeres posicions de la llista per Barcelona, però no se n’ha confirmat cap. Tampoc no se saben els candidats de les llistes de Tarragona, Lleida i Girona.

Unió Democràtica es presentarà sola després d’haver trencat amb CDC. El partit basarà la campanya en el missatge del seny, la moderació i el diàleg amb l’estat espanyol. El candidat per Barcelona serà Ramon Espadaler, però encara no se sap qui l’hi acompanyarà ni qui hi haurà a les llistes de Lleida, Girona i Tarragona.

Els candidats del bloc del no
Dels partits del bloc del no, el PSC presentarà Miquel Iceta per Barcelona amb Eva Granados de número dos. En els llocs tercer, quart i cinquè hi aniran Ferran Pedret, Alícia Romero i Jordi Terrades. Òscar Ordeig serà el cap de llista socialista a Lleida, Rafael Bruguera a Girona i Carles Castillo a Tarragona. Per una altra banda, el PP encara ha de designar formalment els candidats. Hi ha qui diu que Alícia Sánchez-Camacho pot ser substituïda per algú que aporti una imatge renovadora, però encara no s’ha confirmat res.

Albert Rivera no serà el candidat de Ciutadans. El partit va escollir la diputada Inés Arrimadas com a cap de llista per Barcelona. L’acompanyaran Carlos Carrizosa i José María Espejo-Saavedra. La resta de llistes de Ciutadans seran encapçalades per Jean Castel (Girona), Matías Alonso (Tarragona) i Jordi Soler (Lleida).

A banda el calendari electoral, durant el mes de vacances d’agost els partits i les coalicions faran la pre-campanya. Si aquests tres darrers anys l’última setmana d’agost ja havia estat políticament frenètica —perquè s’acostaven les grans mobilitzacions de l’Onze de Setembre—, enguany pot ser que l’activitat abasti tot el mes. Sigui com vulgui, el tret de sortida informal d’aquestes eleccions l’han fet les presentacions de Junts pel Sí, les primàries de la CUP i la configuració de Catalunya Sí que es Pot aquest mes de juliol. Ens espera un setembre trepidant i una tardor prometedora.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor