Degoteig de partidaris d’un segon referèndum dins el partit laborista escocès

  • Alguns, com Malcolm Chisholm o Eric Joyce, fins i tot es mostren partidaris de la independència

VilaWeb

Redacció

30.06.2016 - 22:00

El terratrèmol polític ocasionat pel Brexit ha obert una nova via per a Escòcia, que ja havia avisat de demanar un segon referèndum si a Anglaterra guanyava l’opció de sortir de la UE. I sembla que a poc a poc les peces s’arrengleren bé per a la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon. Ahir va negociar de tu a tu amb la UE i, malgrat que molts s’hi oposaven –posem per cas Mariano Rajoy–, va ser rebuda pel president del Parlament Europeu, Martin Schultz, i el de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. Però també li arriba suport de l’oposició, el Partit Laborista escocès, on ha començat a haver-hi un degoteig de partidaris de demanar un segon referèndum.

El laborista més veterà al Parlament Europeu, David Martin, va sorprendre ahir reconeixement que el resultat del referèndum britànic deixa Escòcia en una posició òptima per a demanar un segon referèndum d’autodeterminació. La independència no és la via que prefereix, però tampoc no es veu amb cor de dir quina és la millor solució: ‘La qüestió és si per assegurar la millor relació possible amb Europa hem d’avançar cap a la independència o si, dins el Regne Unit, podem trobar una solució per a mantenir la màxima quantitat possible dels beneficis que aporta la UE.’

Malcolm Chisholm, ex-ministre de Sanitat escocès, va anar més enllà. Va dir al Financial Times que molts escocesos canvien d’opinió, en al·lusió al referèndum del 2014: ‘Crec que molta gent que va votar no ara es va movent cap al sí.’ I va afegir sense dubtar: ‘Jo ara votaria a favor de la independència.’ I Eric Joyce demanava al seu bloc personal de convocar una segona consulta com més aviat millor.

Aquesta posició que comencen a prendre alguns laboristes escocesos ja la va demanar dies enrere Henry McLeish, ex-primer ministre escocès i membre del Partit Laborista: ‘Hem d’acceptar que dir no a la independència no és una bona estratègia ni cap solució.’ Alhora, va animar els seus companys de partit a demanar un segon referèndum. Comencen a fer-li cas.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor