El Defensor del Poble espanyol diu que el CNI va espiar amb Pegasus “d’acord amb la constitució”

  • Ángel Gabilondo diu que les intervencions telefòniques es van fer amb autorització judicial 

VilaWeb

ACN

18.05.2022 - 14:04
Actualització: 18.05.2022 - 17:31

El Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, ha tancat la investigació sobre el ‘Catalangate’ i ha conclòs que l’actuació del CNI “s’ha realitzat amb conformitat a la constitució i la llei en els casos examinats“. En un informe de vuit pàgines dirigit a la directora del CNI, Esperanza Casteleiro, apunta que en els documents classificats als quals ha tingut accés, els divuit que la seva predecessora, Paz Esteban, va portar a la comissió de secrets oficials, “el CNI ha actuat respecte de les diferents disposicions legals relatives al control judicial previ a les intervencions de comunicacions”.

En aquest sentit, diu que “les interlocutòries estaven extensament motivades”, que el magistrat del Tribunal Suprem espanyol que les va autoritzar, Pablo Lucas, disposava d’un “elevat grau de detall en la informació” i que tot es va fer d’acord amb el protocol que articula la relació del CNI amb el magistrat.

A més, Gabilondo conclou que “existeix normativa interna al CNI que requereix uns procediments o mitjans especials per a l’obtenció de la informació i que contempla els supòsits de necessitat d’autorització judicial”, i que també existeix una normativa interna per analitzar i avaluar el funcionament del procediment que condueix a les autoritzacions judicials.

En aquest sentit, defensa que d’acord amb tota aquesta normativa, les intervencions sobre els telèfons de les divuit persones es van fer en tots els casos després de rebre l’autorització judicial.

Gabilondo també assenyala que, després de vint anys de la llei que regula el CNI, i tenint en compte l’evolució de les tecnologies durant les últimes dècades i els canvis que vindran, caldria “meditar” sobre la suficiència o insuficiència del control judicial existent, perquè “no és el mateix la intercepció de les comunicacions el 2022 que el 2002, ni significarà el mateix d’aquí a pocs anys”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor