05.04.2025 - 21:40
|
Actualització: 05.04.2025 - 22:18
La nova direcció d’À Punt, PP i Vox ja ha trobat l’antídot contra el catalanisme a les ones i ha fitxat el qui farà de defensor de les essències valencianes: Donís Salvador, cantant, poeta faller, presentador de televisió i vocal de la molt secessionista Lo Rat Penat. Donís Salvador es farà càrrec del magazín matinal del cap de setmana.
Demà comença la nova programació de la ràdio pública i es deixaran d’emetre programes emblemàtics com ara Territori sonor i Pròxima parada que, segons Vicente Ordaz, el president del consell d’administració, eren massa cars. El nou programa del dissabte i el diumenge es titularà Fora de cobertura i, segons la nota de premsa enviada pel departament de comunicació de la casa, complirà tots els tòpics possibles perquè és pensat per a “fer-nos desconnectar de la rutina a través de seccions variades, divertides i dinàmiques amb entreteniment i actualitat social, cartelleres, concerts, píndoles divulgatives i concursos”.
En el comunicat no hi havia cap nota biogràfica ni el currículum de Donís Salvador, però és fàcil de saber-ne coses perquè és molt actiu a les xarxes socials i té un passat com a presentador de programes a Trece TV, que és la televisió de la Conferència Episcopal Espanyola i on el nou director general d’À Punt, Paco Aura, va exercir durant molts anys com a director d’operacions. La seua especialitat són els programes lleugerets, de societat, amb entrevistes als personatges més rancis de la pretesa “societat valenciana”, la de la mantellina, la naftalina, l’exteriorització de la devoció per la Mare de Déu, la senyera amb el blau ben llampant i allò de “el nostre idioma és el valencià que és diferent del català”, defensat pràcticament sempre en castellà. Donís Salvador també ha treballat a CV ràdio.
L’anticatalanisme com a raó de viure
El nou presentador dels matins del cap de setmana va nàixer a València l’any 1981 i és, com hem dit, polifacètic. Com que toca moltes tecles, hom podria qualificar-lo d’home del renaixement, si no fos perquè té al·lèrgia a la ciència i a l’acadèmia. Es fa dir “el poeta faller” perquè cada any rep desenes de peticions per a escriure els llibrets de falla d’unes quantes comissions. En una entrevista a Las Provincias va dir que fins i tot ha de rebutjar algunes propostes perquè cerca l’excel·lència i no pot estirar més el braç que la mànega. A les xarxes socials comparteix la joia dels premis que recull cada any.
Quan es deixa anar per la inspiració i s’obri i el seu cor s’encén com la flama, Salvador escriu en una llengua que no reconeix cap institució acadèmica. Ell diu que és valencià, però tan sols l’accepta l’entitat Lo Rat Penat, l’entitat llenguaplanista i fortament subvencionada tant per l’ajuntament de María José Català com per la Generalitat de Mazón i Llanos, que renega de la unitat de la llengua i que, per fonamentar allò que no s’aguanta, propugna les normes del Puig. El resultat són aquests texts semànticament inintel·ligibles i gramaticalment anàrquics que escriuen i reciten.
El fet de militar en aquest independentisme lingüístic fa que Donís Salvador siga prou agressiu a les xarxes socials. El seu compte de X, l’antic Twitter, l’usa per repiular, sobretot, les publicacions de Lo Rat Penat. En alguns casos s’abranda contra aquells que gosen criticar el president Carlos Mazón per la seua gestió de la gota freda del 29 d’octubre. Fins i tot utilitza l’argumentari del Partit Popular quan dispara contra el govern espanyol o es pregunta on és el president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, per exemple. En el temps transcorregut entre l’escriptura i la publicació d’aquest article, Salvador ha convertit en privat el compte de X.
Una altra afecció és acusar de “catalaniste” qualsevol persona que use correctament la normativa de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, per exemple.
Cantant
Donís Salvador també és cantant. Ha encapçalat orquestres com la Malva-rosa o la Tokyo Band Orquesta, i canta tot sol. Li agrada la cançó melòdica i ha enregistrat versions d’intèrprets prou coneguts. S’ha atrevit amb peces conegudíssimes de Víctor Manuel, Juan Bau o Llorenç de Santamaria, amb qui canta en un duet. Però l’èxtasi personal el va viure damunt la gespa de Mestalla quan, l’agost del 2023, va cantar a cor què vols, i acompanyat per una banda de música, l’himne regional. No li cabia en el pit l’emoció quan deia allò de “per ofrenar noves glòries a Espanya”, i no hi havia prou X en la terra per a cridar “viXca València”. Al peu del vídeo d’Instagram, Salvador va escriure: “La vida… i el Valencia CF, me donaren ahir per segona volta, l’oportunitat de cantar en Mestalla. En esta ocasió, en la posta de llarc de l’equip per a la temporada 23-24. L’equip de la meua família i de la meua terra. Un orgull que es transmet de pares a fills. AMUNT SEMPRE!” [excepcionalment, hem respectat la literalitat del text com a mostra del català que escriu el nou presentador dels caps de setmana de la ràdio d’À Punt].
View this post on Instagram
La llengua a la ràdio i l’AVL
Aquesta bel·ligerància contra el català normatiu que dicta l’Acadèmia Valenciana de la Llengua és un dels trets característics de la persona triada per posar veu a la ràdio pública. Els mitjans públics valencians van ser creats, entre més objectius, per difondre i preservar el català que es parla al País Valencià. El model de llengua que es va adoptar és el que proposa l’AVL que, segons l’estatut d’autonomia, és l’entitat normativa.
Fa poques setmanes, quan es va fer públic l’acord per a aprovar el pressupost entre PP i Vox, Lo Rat Penat va emetre un comunicat en què exigia a tots dos partits que la retallada al finançament de l’AVL fos “total i definitiva”. L’organització acientífica va escriure que l’acadèmia és “una institució innecessària i costosa, que no representa ni defensa la identitat lingüística del poble valencià, sinó que ha servit com a instrument per a la imposició d’un model aliè a la nostra realitat cultural”.
Els secessionistes demanaven, sense vergonya, que el pressupost de l’AVL es destinàs a la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana, també secessionista, perquè la consideren una institució històrica de referència.
Ací cal recordar que Donís Salvador, el nou locutor dels matins del cap de setmana de la ràdio pública valenciana, com a vocal de Lo Rat Penat, és signant d’aquest document.