31.03.2024 - 21:40
|
Actualització: 31.03.2024 - 21:41
Avui les defenses dels dotze acusats de terrorisme del cas del 23-S aniran a una vista a l’Audiència espanyola en què el tribunal revisarà, entre més qüestions, l’escrit de pronunciament previ que van presentar per mirar d’aturar el judici tot invocant la llei d’amnistia. Primerament, aquesta vista era prevista per al 15 d’abril, però el tribunal va avançar-la, cosa que accelera el procés judicial contra els encausats.
“En els escrits de pronunciament previ que vam presentar i que es revisaran avui, plantegem, entre més qüestions, la incompetència objectiva de l’Audiència Nacional com a jutjat per a instruir aquest cas”, explica Eva Pous, advocada de l’Alerta Solidària. “També denunciem les diferents vulneracions de drets al llarg de tot el procediment.” Es refereix, per exemple, a les traves de la defensa per a accedir a informació essencial. La sala d’apel·lacions de l’Audiència espanyola els ha donat la raó disset vegades que tenien dret d’accedir a les diligències prèvies 104/17 i a la peça principal de la 99/18. Ara mateix, a les portes del judici, encara no han tingut accés a aquesta mena d’elements, que han propiciat la causa.
Respecte de l’amnistia, les defenses demanen de suspendre el procediment perquè la llei, que beneficiaria els encausats, tot just es tramita i, previsiblement, s’haurà aprovat abans no comenci el judici. En alguns casos això ja ha passat: el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va decidir al febrer de no resoldre un recurs d’un independentista condemnat a tres anys de presó perquè considerava que podia entrar dins la llei. “El més lògic seria la suspensió del procediment a l’espera que surti aprovada la llei, perquè al final el projecte ja és publicat i a final de maig seria aplicable”, assenyala l’advocada.
“On hauríem de posar l’accent és en quin serà el posicionament de la fiscalia. Si el PSOE ha acceptat que aquesta mena de casos queden emparats per l’amnistia, no seria gaire comprensible que la seva fiscalia s’oposés a aquesta suspensió del procediment fins que no s’hagi aprovat la llei.” L’Alerta Solidària explica que no veu cap raó per la qual la llei no els pugui beneficiar. “Veient els tambors de guerra del poder judicial i coneixent el tarannà habitual tenim poca confiança, però no perquè no sigui aplicable. Si no l’apliquen, hauran de justificar molt bé per què. En la llei no hi veiem cap escletxa en aquest cas, ni en la redacció anterior ni en aquesta, és plenament aplicable.”
En els escrits previs, l’Alerta Solidària també ha assenyalat l’existència de diferents causes jutjades en uns altres jutjats vinculades amb l’operació Judes, com ara el cas dels Nou dels Lledoners, que va acabar en absolució i que jutjava fets que també apareixen en aquesta causa. “Hi ha una sentència ferma, però, malgrat això, la fiscalia ho recull com a fet, com a mínim, de context, sense fer esment al resultat del procediment”, denuncia Pous.
Respecte del calendari, és difícil de preveure com pot evolucionar la causa: “Poden plantejar una qüestió d’inconstitucionalitat o diferents recursos o preguntes que suspenguin la decisió, i hauríem de veure si suspenen o no el procediment… En cas de judici, és molt difícil preveure en quina data es farà.” La vista serà pública i hi podrà accedir qui ho vulgui, tot i que en principi és previst que pràcticament només hi vagin els advocats.