La defensa de Ponsatí exposa al jutge escocès les argúcies de Llarena amb l’euroordre

  • És citada per a decidir què passa amb l'euroordre que es tramita a Escòcia, ara que viu a Bèlgica

VilaWeb
Redacció
26.08.2021 - 10:00
Actualització: 26.08.2021 - 10:20

La defensa de Clara Ponsatí afronta des de les 10.00 una nova vista davant la justícia escocesa per la tramitació de les euroordres que demana el Tribunal Suprem espanyol. En aquesta vista, el jutge podria decidir si arxiva l’euroordre i torna l’expedient a l’estat espanyol perquè Ponsatí va notificar formalment que ja no viu a Escòcia, sinó a Bèlgica. Aquesta qüestió es va debatre telemàticament en una vista judicial el maig, però llavors la fiscalia va demanar una altra vista per a discutir el cas amb més profunditat, tal com faran avui.

La vista, que es farà al Tribunal del Xerif d’Edimburg, es fa després de la decisió del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) de retirar-li la immunitat a ella i als altres eurodiputats de Junts, Carles Puigdemont i Toni Comin. Aleshores, el TGUE va dir que no tenia sentit de mantenir vigent la immunitat com a mesura cautelar contra la decisió del Parlament Europeu –que havia aprovat de retirar-la en una votació ajustada– perquè l’advocacia de l’estat espanyol els havia informat que les euroordres havien estat suspeses mentre es tramitaven les pre-judicials presentades pel jutge Pablo Llarena al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

Les euroordres han estat suspeses, però la vista d’avui a Escòcia per a tractar la qüestió havia estat assenyalada fa mesos. Segons que ha pogut saber VilaWeb, la defensa aprofitarà aquest fet per a mostrar al jutge escocès que Llarena ha provat d’enganyar-lo o, almenys, amagar-li informació. Al març, Llarena va presentar al TJUE un seguit de preguntes demanant una clarificació sobre els criteris dels tribunals de cada estat per acceptar o denegar una euroordre arran del refús definitiu de la justícia belga de lliurar a l’estat espanyol Lluís Puig, atès que va considerar que s’haurien vulnerat els seus drets fonamentals. Per una banda, va reconèixer que el Tribunal Suprem espanyol no era l’adequat per a jutjar-lo, i que hauria d’haver estat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, de manera que no li podien lliurar. Però, a més, va exposar formalment que hi havia risc que la justícia espanyola vulnerés el dret a la presumpció d’innocència de Puig.

Llarena, tot just després que el TJUE hagués acceptat les pre-judicials, hauria hagut de notificar formalment la justícia escocesa i belga que les euroordres contra Ponsatí, Puigdemont i Comín estaven suspeses fins que el TJUE no donés resposta a les qüestions pre-judicials, atès que el contingut d’aquesta decisió influirà directament la decisió que prenguin sobre les euroordres. Un silenci que s’ha mantingut durant mesos, creant una confusió indeguda sobre la manera de procedir.

Demà, finalment, el jutge escocès disposarà d’una resolució formal de l’alt tribunal europeu que certifica que les euroordres han quedat suspeses.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor