24.12.2019 - 11:59
|
Actualització: 24.12.2019 - 13:09
La defensa del president d’ERC Oriol Junqueras ha demanat al Tribunal Suprem espanyol que reconegui que tenia immunitat des del 13 de juny pel fet de ser eurodiputat i que se l’hauria d’haver alliberat per a exercir les seves tasques com a representant polític. A més, demanen que es reconegui la vulneració de drets que això va significar i que, per a rehabilitar-li els drets, se l’alliberi immediatament i que es decreti la nul·litat de la sentència dictada el 14 d’octubre, ja que el judici s’hauria d’haver suspès des del 13 de juny. Per a continuar el procés judicial, el Suprem hauria d’haver demanat un suplicatori al Parlament Europeu per a retirar-li la immunitat, però no ho va fer.
L’escrit presentat per la defensa recorda que va ser el Suprem mateix qui va plantejar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, i que ara n’ha de complir la sentència. El TJUE va dictaminar que Junqueras va adquirir la condició d’eurodiputat el 13 de juny, moment en el qual també va aconseguir la immunitat que atorga el càrrec. Tal com ho entén la defensa, la sentència és clara: la immunitat implica l’aixecament de la mesura de presó provisional i si el tribunal vol mantenir-la després d’aquirir la condició d’eurodiputat, ha de demanar al Parlament Europeu que suspengui la immunitat.
Després de l’escrit de la defensa de Junqueras, ara només queda pendent l’informe de l’Advocacia de l’estat espanyol. L’acusació particular, exercida per Vox, ha demanat que el Suprem mantingui Junqueras empresonat i que es declari ‘ja’ la seva inhabilitació. A més, la Fiscalia ha acusat Junqueras -i també Raül Romeva- ‘d’abús de dret’ per haver demanat la nul·litat de la sentència.