16.04.2024 - 14:10
|
Actualització: 16.04.2024 - 17:36
Cinc persones han declarat com a investigades pels aldarulls durant un acte electoral de Vox a Vic l’any 2021. Totes s’han acollit al dret de no declarar. El cas es remunta al 6 de febrer de 2021, en un acte on hi havia Javier Ortega Smith i Ignacio Garriga. El partit d’ultradreta va denunciar que uns quants manifestants havien llençat objectes als dirigents del partit i, a més, després de l’acte va haver-hi enfrontaments entre grups antifeixistes i els Mossos. Un cordó policíac va separar els veïns dels caps i simpatitzants del partit, mentre se sentien crits de “fora feixistes dels nostres barris”, “no passaran” i “independència”.
Després de l’acte, la comitiva va dirigir-se cap al carrer d’Anselm Clavé, on els esperaven els vehicles per marxar, i els antifeixistes els van seguir. Alguns manifestants van colpejar les furgonetes on viatjaven Ortega Smith i Garriga. Després de l’acte, les empentes i la tensió amb la policia van continuar. Alguns manifestants van llançar objectes i van colpejar la furgoneta dels Mossos, que van acabar marxant. Una de les imatges que es va fer viral és la d’un jove que va pujar a sobre d’una furgoneta on viatjaven membres de Vox.
La Generalitat, acusació particular
La Generalitat s’ha personat com acusació particular pels enfrontaments que va haver-hi amb la policia. Eva Pous, advocada d’Alerta Solidària, ho ha denunciat i ha reclamat que compleixin amb la promesa que no es personarien en les causes polítiques. “No entenem la postura de la Generalitat i d’ERC que dóna ales a aquest relat de Vox i pretén de portar a judici a aquestes persones”, lamenta. “La nostra sorpresa ha sigut veure que la fiscalia ni tan sols ha vingut i, en canvi, al costat de Vox hi havia l’advocat de la Generalitat, que paguem tots amb els nostres impostos”, ha dit Josep Rosell, l’advocat del noi que es va fer viral.
Pous no entén per què el cas ha arribat als jutjats tres anys després dels fets: “S’ha de veure per quin motiu després de tant temps s’ha decidit impulsar aquesta causa”. La lletrada considera que es persegueix és l’acció antifeixista i el dret a protesta, i creu que aquesta causa no hauria d’haver començat mai.
Cèsar Lagonigro, membre de l’associació Osona per la defensa dels drets humans i que representava un dels encausats, ha dit que és una causa política, de persecució al moviment antifeixista que legítimament es va manifestar el dia que un partit feixista com Vox va venir a fer acte de presència a la nostra ciutat.
Els advocats diuen que, en cas que s’aprovi la llei d’amnistia, aquesta causa hauria de ser amnistiada. Segons Pous, aquest cas va tenir lloc en un context social en què hi havia mobilitzacions constants en defensa de la independència i del dret del poble treballador català, i, per tant, la protesta a Vic no s’escaparia dels supòsits que haurien de ser amnistiats. Lagonigro, però, hi és més escèptic: “Al final tot acaba depenent dels mateixos, que és la judicatura i la interpretació que en faci l’Audiència Nacional i el Tribunal Suprem.”
Pous ha dit que encara no hi ha acusacions formals de penes i càrrecs per als cinc manifestats. “Només tenim el relat que es fa a partir de la querella de Vox i dels atestats dels mossos”, ha dit.
Una trentena de persones s’han concentrat davant dels jutjats de Vic per a donar suport als encausats mentre feien les declaracions. També han tallat el carrer del Doctor Junyent i han exhibit pancartes on deia “Mai més enlloc contra ningú” o “Ser antifeixista no és delicte”.