06.11.2020 - 10:17
|
Actualització: 06.11.2020 - 17:09
Dani Gallardo, el jove madrileny que fa un any que és empresonat després d’una manifestació en solidaritat amb Catalunya, ha dit davant de l’Audiència de Madrid que no va agredir cap antiavalots de la policia espanyola, tal com defensa la fiscalia. En la seva declaració, Gallardo ha explicat que els agents colpejaven la seva companya, Elsa Vilki, i que ell va intentar de protegir-la amb el seu cos. ‘Preferia que em peguessin a mi que no a ella’, ha dit.
Així mateix, Gallardo ha negat que utilitzés cap bastó amb un clau per donar cops als agents, com sostenen la policia i la fiscalia, ni que formés part de cap grup antisistema. El ministeri públic espanyol l’acusa d’atemptat contra l’autoritat agreujat per ús d’objecte perillós, desordres públics i lesions lleus. Per això, demana una pena de sis anys de presó. El Tribunal no preveu d’emetre la sentència abans del desembre.
Gallardo ha testificat davant del tribunal en la primera sessió del judici, que tindrà una segona sessió el 17 de novembre. A la porta de l’Audiència s’han concentrat una vintena de membres del Moviment Antirepressiu, i també hi ha assistit la portaveu de JxCat al congrés espanyol, Laura Borràs, i les diputades d’ERC Carolina Telechea i Montserrat Bassa, que han expressat la seva solidaritat amb Gallardo i Vilki. A més, han qualificat el judici de nou exemple de la repressió de l’estat espanyol contra les protestes per la sentència.
A preguntes de la fiscalia, Gallardo ha negat que participés en la concentració en favor dels presos polítics ni als aldarulls que van tenir lloc a la plaça de Santa Ana. En aquest sentit, també ha negat que mogués contenidors, llancés objectes a la policia, increpés els vianants ni que agafés un bastó per agredir els agents.
#DaniLibertad I Editorial de Vicent PartalElsa Vikki -per a qui la fiscalia demana dos anys de presó, per un delicte agreujat de desordres públic– també ha negat que tots dos participessin en la concentració i els disturbis. Segons la seva declaració, tots dos prenien unes cerveses quan van tenir lloc els incidents. Així mateix, ha assegurat que van córrer ‘per por’ quan els antiavalots van carregar, però que a ella li va agafar un atac d’ansietat, cosa que un antiavalots va aprofitar per atrapar-la, colpejar-la i detenir-la.
La versió de la fiscalia
Segons el relat de la fiscalia, Gallardo participava en una manifestació a la plaça de Canalejas de Madrid juntament amb un grup de vuitanta persones ‘que portaven bastons i llambordes’ i que ‘van causar desperfectes al mobiliari urbà i van agredir altres vianants’. Llavors els agents antiavalots que s’havien desplegat amb motiu de la concentració els van començar a perseguir fins a la plaça Santa Ana, on membres del grup ‘van fer barricades amb contenidors i els van intentar incendiar’.
Allà, els agents van agafar Elsa Vilki, que segons el relat de la fiscalia també havia participat ‘juntament amb la massa violenta en nombrosos danys al mobiliari públic i a les agressions als vianants’. Segons la fiscalia, mentre un dels agents intentava de retenir Vilki, Gallardo el va colpejar al cap dues vegades amb un bastó d’uns noranta centímetres amb sis claus. Llavors un altre agent el va detenir.
La defensa al·lega que no hi ha proves
Segons la defensa, l’única prova que connecta Dani Gallardo amb el bastó amb claus és una fotografia, quan ja era a comissaria, amb el bastó de claus clavat al casc, que es va filtrar al diari El Mundo per incriminar-lo. A més, assenyala que l’informe de lesions de l’agent suposadament agredit es limita a una recepta d’ibuprofen.
També ha declarat en aquest judici un tercer acusat, Mariano Javier Hormigos, per a qui la fiscalia demana dos anys de presó per atemptat contra l’autoritat. Hormigos ha negat que participés en la manifestació del 16 d’octubre de 2019 ni en els aldarulls posteriors, i ha dit que va llançar un objecte a dos agents que anaven de paisà perquè pensava que volien agredir-lo.