“La por ha de canviar de bàndol”: declara la dona drogada i violada pel seu ex-marit i desenes d’homes

  • La policia creu que almenys setanta-dos homes la van violar noranta-dues vegades · Avui ha declarat en un judici públic

VilaWeb

The Washington Post

05.09.2024 - 17:22
Actualització: 05.09.2024 - 17:55

The Washington Post · Annabelle Timsit

Durant una dècada, el seu marit la drogava i reclutava homes per internet perquè la violessin mentre estava inconscient, cosa que li causava llacunes en la memòria i més cicatrius físiques i psicològiques. Avui, en un tribunal d’Avinyó, la presumpta víctima ha explicat la seva història.

Davant el seu ex-marit, Dominique Pélicot, i uns quants de les desenes d’acusats d’haver-la violada entre el 2011 i el 2020, ha relatat als jutges com el seu món –i la seva identitat– es van esfondrar quan la policia li va explicar què li havia passat. “Per dins, sóc un camp de runes”, ha dit durant el quart dia del judici contra el seu ex-marit, que és previst que duri fins el 20 de desembre.

Les acusacions extraordinàries i esgarrifoses d’aquest judici han sacsejat la societat francesa, igual que dilluns la va sacsejar la petició de la dona que el judici fos públic, amb la presència de mitjans de comunicació. Un dels seus advocats, Stéphane Babonneau, havia explicat al Washington Post que ella volia que el món sabés què li havia passat. D’aleshores ençà, s’ha divorciat de Pélicot i s’ha canviat el cognom. Tot i que normalment el Post no identifica les víctimes de crims sexuals, en aquest cas la dona va demanar de ser identificada pel seu nom de casada, Gisèle Pélicot. Té setanta-dos anys.

Dominique Pélicot no nega cap dels fets. La seva advocada, Béatrice Zavarro, va dir als periodistes que la vista d’avui seria la primera vegada que s’enfrontaria a la “ràbia” de la seva ex-dona. “Crec que és un moment que tem”, va dir a la televisió francesa BFM.

Gisèle Pélicot ha declarat a les nou del matí. Ha dit que, per ella, tot va començar el 19 de setembre de 2020, quan el seu marit aleshores li va dir que l’havien enxampat enregistrant tres dones per sota de la faldilla en un lloc públic. La va deixar commocionada: “En 50 anys de vida junts, no havia fet mai cap gest obscè”, va dir. Però va decidir de deixar-ho estar. “Aquesta vegada, et perdono, però no et perdonaré si torna a passar. Hauràs de demanar disculpes a aquestes dones”, va dir en aquell moment. No podia imaginar l’abast de tot el que descobriria després.

Després de l’arrest de Pélicot, la policia li va confiscar l’ordinador portàtil, telèfons i més dispositius, en què van trobar centenars de fotografies i vídeos que presumptament mostraven la seva dona essent agredida sexualment per uns quants homes. La policia també va trobar fotografies de la filla de la parella i de dues nores que aparentment havien estat drogades sense consentiment mentre eren al bany o dormint.

Menys de dos mesos després, la parella va ser citada a una comissaria prop de casa seva, uns vint quilòmetres al nord-est d’Avinyó. Allà, els agents li van mostrar fotografies d’ella mateixa, vestida amb roba que no reconeixia, amb homes que tampoc reconeixia. “El meu món es va esfondrar”, ha dit al tribunal mentre relatava aquell dia. “Tot el que vaig construir amb el senyor Pélicot es va enfonsar. Tres fills, set néts, una parella unida”, ha dit. En aquell moment, tan sols volia “desaparèixer”, ha afegit.

Ha explicat que va veure totes les filmacions que el seu ex-marit presumptament havia fet d’ella essent violada mentre era inconscient. Ha criticat qualsevol intent de classificar les imatges com a escenes de sexe, i ha dit amb contundència: “Són escenes de violació.”

La policia creu que almenys setanta-dos homes la van violar un total de noranta-dues vegades, i alguns homes que van repetir fins a sis vegades. Diuen que Dominique Pélicot va establir normes estrictes, com ara que els homes no podien fer olor de fum ni de cap perfum que pogués despertar la seva dona, i que no havien de fer servir preservatius.

Segons els mitjans francesos, més de la meitat dels cinquanta-un homes acusats han reconegut els càrrecs, però diuen que no sabien que la dona estava drogada i que no havia consentit. Alguns han dit que pensaven que la parella eren swingers que escenificaven una fantasia sexual. Segons Le Monde, Dominique Pélicot ha dit que tots els homes sabien que la seva dona estava drogada i inconscient.

Emmanuelle Piet, presidenta del Col·lectiu Feminista contra la Violació, diu que aquest cas és únic perquè les presumptes violacions van ser meticulosament enregistrades i catalogades. Moltes víctimes de violacions comeses amb drogues no recorden què els ha passat i això fa que, quan ho denuncien a les autoritats, sovint no se les prenguin seriosament. “Hi ha una cultura de negació de la violència contra les dones, i encara més una cultura de negació de la violació”, explica Piet.

La consciència sobre la submissió química a l’estat francès ha crescut d’ençà de l’any passat, quan una diputada, Sandrine Josso, va acusar un col·lega al parlament, Joel Guerriau, d’haver-la drogada al seu apartament. Després d’adonar-se que havia estat drogada, va dir que va anar a un hospital i posteriorment va presentar una denúncia a la policia. Guerriau va ser detingut com a sospitós d’haver drogat Josso per agredir-la sexualment. El seu advocat, Rémi-Pierre Drai, va dir en un comunicat en aquell moment que el seu client no era un depredador i va dir, sense donar-ne més detalls, que “un error de manipulació” va fer que Josso es trobés malament.

Josso, que d’aleshores ençà ha lluitat al parlament per obtenir un reconeixement més gran de la submissió química a l’estat francès, va dir en una publicació a X ahir que viatjava a Avinyó per assistir al judici de Dominique Pélicot i per donar suport a la dona i la seva família. “La vergonya i la por han de canviar de bàndol”, va escriure.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor