Llibertat amb càrrecs i mesures cautelars per al sospitós de l’assassinat d’Helena Jubany

  • La policia va concloure que Xavier Jiménez Martínez és l'autor d'una part dels missatges anònims que Jubany va rebre · La defensa de Jubany demana que es faci un nou estudi biològic de la roba i es compari amb l'ADN de Jiménez

VilaWeb

Redacció

22.04.2022 - 13:20
Actualització: 22.04.2022 - 16:14

El jutjat de primera instància i instrucció 2 de Sabadell ha decretat llibertat amb càrrecs i mesures cautelars per a Xavier Jiménez Martínez, que avui hi ha declarat com a sospitós de l’assassinat d’Helena Jubany, la jove bibliotecària assassinada a Sabadell el 2 de desembre de 2001. El sospitós s’ha negat a respondre a les preguntes de les acusacions i el jutge li ha prohibit de sortir de l’estat espanyol, li ha retirat el passaport i l’obliga a comparèixer mensualment al jutjat.

Segons que ha explicat l’advocat de la família Jubany, Benet Salellas, han demanat que Jiménez fos encausat per la participació d’un delicte d’assassinat i que, pel risc de fuga que implica la gravetat del delicte, la possible destrucció de proves o la contaminació de testimonis, fos empresonat preventivament. Quant a la petició de l’acusació particular de noves diligències, el magistrat les resoldrà els dies vinents.

La fiscalia, per contra, ha considerat que era aviat per a demanar la presó provisional i ha dit que esperarà les diligències que es puguin acordar per decidir si ho demana. Per ara, ha requerit al jutge que li retiri el passaport i li prohibeixi de sortir de l’estat. La defensa ha demanat que s’arxivi la instrucció contra Jiménez.

La policia espanyola va concloure al març que Xavier Jiménez era l’autor, si més no, d’una part dels missatges anònims que Jubany va rebre abans de ser assassinada. Un informe cal·ligràfic l’assenyala com a autor d’aquells missatges, que anaven acompanyats de begudes adulterades amb somnífers. Sospitós i víctima es coneixien perquè eren companys de la Unió Excursionista de Sabadell.

L’advocat Benet Salellas ha explicat que durant la declaració Jiménez ha respost a molt poques preguntes, només de la seva defensa, de manera que considera que no ha donat cap explicació que permeti desvincular-lo del cas. “No contesta a les preguntes ni les aclareix, fa molt difícil de descartar una implicació màxima”, ha dit.

A més de demanar l’empresonament provisional, la defensa de la família Jubany ha demanat que es faci una investigació biològica de la roba de Jubany per veure si, gràcies a l’avenç de la tecnologia des del moment del crim, es poden trobar restes d’ADN que ajudin a esbrinar el crim. Ha demanat que la policia espanyola faci un estudi de la roba i altres efectes personals d’Helena Jubany que encara són sota custòdia judicial i que, si hi troben restes d’ADN que no siguin de la víctima, proposin a Jiménez de fer-se una prova d’ADN per comparar la seva informació biològica amb la trobada a la roba d’Helena Jubany.

El cas es va reobrir poc abans de la prescripció

Jiménez fou inclòs a la causa a final del 2021, poques hores abans que el crim prescrigués, el dia primer de desembre, a petició de Salellas. La policia espanyola havia tornat a investigar el cas, però no va ser fins que la família no va recórrer als serveis del pèrit informàtic Bruno Pérez Juncà que es van trobar noves informacions rellevants.

La defensa de la família Jubany havia localitzat un disc dur de l’ordinador de la jove en què apareixia un correu electrònic que podia vincular els missatges anònims amb l’investigat. Segons que ha explicat la família, Jiménez envià un correu electrònic a Jubany el 17 de maig de 2001 que estableix una connexió directa amb l’anònim que Jubany va rebre el 9 d’octubre d’aquell mateix any, i que és considerat una de les principals proves del cas.

Aquell correu electrònic, segons l’informe pericial de la defensa, feia referència a dos elements que també van aparèixer a l’anònim: l’orxata, una beguda que agradava a Jubany i que va aparèixer al primer anònim, i la Unió Excursionista de Sabadell, de la qual la víctima formava part i que va aparèixer al segon anònim. De fet, aleshores, Jubany va dir a una amiga que sospitava que Jiménez era l’autor dels missatges.

El desembre passat, el jutjat d’instrucció 2 de Sabadell declarà prescrit el crim d’Helena Jubany per a tots aquells que no haguessin tingut mai la condició d’investigats, un cop exhaurit el termini de vint anys que estableix la llei. Així i tot, el procés continua obert per als qui sí que s’han arribat a investigar en algun moment. És el cas de Xavier Jiménez i també de Santi Laiglesia, que va ser investigat però no arribà a ser mai jutjat, i a qui el cas li prescriurà el 2025.

Després de molts anys d’inactivitat, la causa es reobrí l’any passat a instància de la família de la víctima, que considerava que hi havia hagut una negligència clara per part dels investigadors i del jutge instructor del moment.

La família demana als encobridors del crim que expliquin què va passar

Malgrat que el crim hagi prescrit per a alguns dels sospitosos, la família demana als encobridors que expliquin tot allò que en saben per poder resoldre el cas. “Ara ja és una qüestió d’humanitat”, deia la família en un comunicat, en què assenyalava membres de la Unió Excursionista de Sabadell (UES) que podien tenir informació. “Després de tants anys d’impunitat no tenim cap dubte que els assassins de l’Helena Jubany són de l’entorn de la UES”.

En concret, la família assenyala Francesc Macià, que era coordinador de la Secció Natura de la UES, “que es va coordinar per telèfon amb tots els implicats”, segons el germà de la víctima, Joan Jubany. La família també assenyala un altre membre de la UES, Jaume Sanllehí, i sosté que “va canviar les seves declaracions per fer-les coincidir” amb les de Xavier Jiménez.

“En aquell moment van cobrir les coartades falses dels implicats. Els instem a explicar tot el que en saben. Continuar callant és encobrir un assassinat”, diu la família, que recorda que la mort d’Helena Jubany és un feminicidi que no es pot permetre que quedi impune.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem