06.02.2022 - 19:33
|
Actualització: 06.02.2022 - 20:41
Les Decennals de Valls posen avui el punt final a deu dies de festa amb el piromusical de la Pirotècnia Ricardo Caballer i l’apagada de les lluminàries. A falta del recompte final, l’organització xifra en unes 42.500 les entrades venudes durant les festes, en què la cultura popular, la música i els espectacles lumínics han tingut un protagonisme especial. Després d’haver-se ajornat, el director artístic de l’esdeveniment, Jordi Bertran, n’ha fet un balanç positiu. En declaracions a l’agència ACN, diu que les Decennals han demostrat que la cultura és segura i que ajuda a reprendre la vida de la comunitat. Segons Bertran, l’elevada assistència de públic a la gran majoria d’actes avala el programa proposat.
En comparació amb les darreres Decennals, fetes l’any 2011, enguany s’han venut unes 7.000 entrades més. El director artístic ha apuntat que la població ha viscut les anomenades “festes de la llum” amb intensitat d’ençà del primer dia, malgrat l’ajornament d’un any, que va comportar una gran tristesa en el seu moment.
La situació sanitària ha condicionat no tan sols quan s’han fet les festes, sinó també com s’han fet. Així, s’han hagut d’adaptar tots els actes prevists en els darrers deu dies, tant respecte de la cabuda com de les mesures de seguretat i protocols a seguir. En aquest sentit, Bertran ha agraït l’esforç de les comissions de les Decennals i especialment dels equips mèdics de la ciutat, de Tarragona i de la Generalitat a l’hora d’elaborar els plans d’actuació per garantir la seguretat dels assistents i artistes.
Espais com ara la vela principal –en què s’han fet concerts– s’han adaptat al context sanitari actual. Així, al llarg de la setmana s’ha permès una cabuda de 2.400 persones, mentre que aquest dissabte es va ampliar a les 3.800 amb motiu del concert 10 de les Decennals. Ho va fer possible el pla específic per a aquest concert, en què es van aixecar les lones laterals de l’espai. D’aquesta manera, es va poder garantir la ventilació del recinte, que va mantenir les cadires per al públic tal com requereix la normativa actual de la Generalitat. Tot i això, a partir de la primera actuació, la dels Pets, la gent va ballar dempeus davant del seu seient.
Segons el director artístic d’aquestes Decennals, Valls ha estat un exemple de seguretat en un context de pandèmia encara present. Els controls de cabuda o l’obligatorietat de dur màscara han estat dues constants al llarg de tota la programació, tant als actes d’interior com als d’exterior. Bertran ha insistit que totes les activitats han seguit els protocols que ha dictaminat la Generalitat per fer front a la sisena onada de coronavirus. “Amb una setmana més, hauríem tingut més possibilitats”, ha lamentat Bertran, però ha reconegut que la població ho havia acceptat.
Unes festes que es fan cada deu anys
Les Decennals de Valls es fan en honor de la Mare de Déu de la Candela, que es commemoren una volta cada dècada i van ser distingides com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional l’any 2010. En aquesta ocasió, la pandèmia del coronavirus ha obligat els vallencs a esperar-se onze anys per reviure aquesta festivitat. Entre els actes més destacats que s’han fet aquests darrers deu dies, hi ha la Trobada de Colles Castelleres, la processó votiva de la Mare de Déu de la Candela, la producció pròpia de La flauta màgica, els espectacles lumínics o el concert 10 de les Decennals. Per fer-les possibles, s’hi han destinat més de tres milions d’euros de pressupost i s’ha comptat amb l’ajuda de més de 120 voluntaris.
Les “festes de la llum” s’apagaran avui després del piromusical que anirà a càrrec de la Pirotècnia Ricardo Caballer, d’Olocau (Camp de Túria), i el tancament de les lluminàries festives repartides per la capital de l’Alt Camp. Hores abans, és previst que la imatge de la Mare de Déu de la Candela retorni al seu cambril, on romandrà fins el 2031.