Debenedetti, el rei de la mentida que ha filtrat el premi Nobel de literatura

  • Ho ha fet a través d'un compte fals de Twitter de Svetlana Aleksiévitx, guanyadora del premi

VilaWeb

Redacció

08.10.2015 - 14:21
Actualització: 08.10.2015 - 16:18

Les xarxes socials poden ser tan traïdores com reveladores, i avui ho han demostrat en dues hores de diferència. Tot plegat ha estat obra de Tommaso Debenedetti, un periodista italià autor d’entrevistes falses. A les onze del matí, un perfil de Twitter de Svetlana Aleksiévitx, guanyadora del premi Nobel de literatura, ha anunciat que havia guanyat el premi amb dues hores d’antelació. Amb tot, molts usuaris se n’han malfiat, perquè el compte de Twitter només havia fet un piulet el dia 2 d’octubre i tenia pocs seguidors.

https://twitter.com/SvAlexievich/status/652046838510583808

Dues hores més tard, l’Acadèmia Sueca ha confirmat que la guanyadora era ella. Però encara faltava un altre tomb inesperat.

‘Aquest compte és una broma creada pel periodista italià Tommaso Debenedetti’, ha piulat el fals compte de Twitter d’Aleksiévitx, quan ja tothom el considerava autèntic. Mig món s’ha quedat amb un pam de nas i s’ha preguntat: qui és Tommaso Debenedetti? Ell mateix, en una entrevista al diari El País el 2010, es definia com ‘el rei de la mentida’. Perquè l’engany d’avui a tota la premsa mundial no és pas el primer.

No fa gaire, Mario Vargas Llosa va anunciar per Twitter que es casaria amb Isabel Preysler el 23 de juny de 2016, i seguidament tots els mitjans se’n van fer ressò. Fins i tot The New York Times. El problema era que Vargas Llosa no tenia compte de Twitter. L’autor de l’engany havia estat Debenedetti. ‘És una prova més que demostra com n’és, de fàcil, fins i tot per a diaris tan prestigiosos, de caure en els paranys de les xarxes socials’, va dir al diari mexicà El Universal.

Per Twitter ha fet moltes bromes. Fins i tot va utilitzar la xarxa social per ‘matar’ abans d’hora, el 2012, l’escriptor Gabriel García Márquez des d’un compte fals d’Umberto Eco. Molts mitjans van caure en la trampa. De personatges famosos que han estat víctimes de les seves falses entrevistes, n’hi ha una bona colla: el Dalai Lama, Lech Walesa, Mikhaïl Gorbatxov, Elie Wiesel, Noam Chomsky, Joseph Ratzinger…

El dia que es va fer famós
Debenedetti es va fer popular el 2010, arran d’una entrevista falsa al novel·lista nord-americà Philip Roth. L’escriptor va ser entrevistat pel diari italià La Reppublica i en un moment determinat la periodista li va demanar si estava decebut amb Barack Obama, tal com havia assegurat en una entrevista al diari Libero, signada per un tal Tommaso de Benedetti. Roth, molt enfurismat, no solament va negar haver-ho dit, sinó que va assegurar que no el coneixia de res, el tal Benedetti.

Tanmateix, encara falta resoldre qui ha filtrat a Debenedetti que Svetlana Aleksiévitx guanyaria el premi Nobel de literatura.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor