30.09.2022 - 14:05
|
Actualització: 30.09.2022 - 14:31
La crisi de govern ha aterrat avui al parlament en el desenllaç del debat de política general. Abans de començar el debat i votacions de les propostes de resolució dels grups, que miren de marcar el rumb del govern durant el curs polític. A l’inici del ple, el president Pere Aragonès ha intervingut davant el ple a petició pròpia. “La meva prioritat és que el govern actual pugui continuar“, ha dit el president, tot i que ha retret a Junts la proposta d’una qüestió de confiança. A més, els ha reclamat que decideixin amb celeritat sobre el seu futur al govern.
En el torn de rèplica, la CUP ha lamentat l’espectacle del govern i ha recordat a Aragonès que, segons el pacte d’investidura, s’ha de sotmetre a una qüestió de confiança. Per la seva banda, els comuns han anunciat que congelarien les negociacions pel pressupost mentre no es resolgués la crisi del govern. Finalment, Junts ha expressat el seu desacord per la destitució de Puigneró i han dit al president que avui li farien arribar una proposta de “garanties, condicions i terminis” per a mantenir-se a l’executiu.
Seguidament, la cambra ha votat 117 propostes de resolució, 21 de les quals conjuntes entre ERC i JxCat. Ara, en matèria d’estratègia política de l’independentisme, totes dues formacions han decidit de presentar propostes pròpies.
Dues de les qüestions més destacades durant la primera part del debat de política general, l’acord de claredat proposat per ERC i la qüestió de confiança demanada per Junts, han aparegut entre les propostes de resolució, però proposades per altres formacions.
La votació s’ha obert amb una proposta de resolució del PP que demanava a Aragonès que se sotmeti a una qüestió de confiança en un mes, a tot estirar, per “les desconfiances mútues entre els partits que conformen l’actual govern de la Generalitat i l’absència d’un programa i de projectes comuns i compartits entre els socis de govern i els seus socis parlamentaris”. Tot i que són diversos els grups que han posat sobre la taula la petició d’una qüestió de confiança, la proposta de resolució ha estat refusada amb 113 vots en contra, 16 abstencions i només 3 vots a favor, els mateixos diputats del PP que l’han proposada.
L’acord de claredat ha aparegut amb una proposta de resolució d’En Comú Podem, que també ha estat refusada, ja que només ha rebut els seus vots favorables i els d’ERC. Ha rebut 61 vots en contra, 41 a favor i 31 abstencions. El text volia que el parlament constatés la necessitat de convocar la Taula de Partits Catalana per impulsar un acord de claredat i presentar-lo posteriorment a la taula de diàleg, amb l’objectiu d’establir les bases i condicions per a fer “un referèndum efectiu i acordat sobre l’estatus polític de Catalunya, on tothom s’hi senti inclòs i on tothom accepti el resultat i com a mínim, s’acordi el procediment, les condicions per a dur-lo a terme i la interpretació del seu resultat.”
Traspàs de Rodalia i ampliació de l’aeroport
A banda, el parlament ha instat el govern a acordar amb la Moncloa el traspàs de Rodalia abans que acabi el 2022, tal com demanava una proposta de resolució del PSC i una altra conjunta d’ERC i Junts. Tots dos textos demanen que la Generalitat n’assumeixi la gestió integral del servei per mitjà de Ferrocarrils.
En un altre àmbit, el ple ha manifestat el seu suport al Pacte Nacional per a la indústria 2022-2025, signat el passat 9 de setembre, amb una proposta de resolució conjunta de PSC, ERC, Junts, comuns, Cs i PP, que ha rebut els vots en contra de Vox i la CUP.
D’altra banda, el ple també ha aprovat una proposta del PSC que demana que es continuï parlant amb el govern espanyol i AENA per transformar l’aeroport de Barcelona en un “hub internacional”.