Espot demana pactes d’estat sobre l’acord d’associació amb la UE, les pensions i la sanitat

  • Primera sessió del debat d'investidura de Xavier Espot com a cap de govern d'Andorra

VilaWeb
ACN
14.05.2019 - 14:39
Actualització: 14.05.2019 - 14:40

El candidat a cap de govern d’Andorra del partit Demòcrates, Xavier Espot, ha demanat d’assolir pactes d’estat en qüestions cabdals, com l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE), la sostenibilitat del sistema de pensions i la sanitat pública. En el seu discurs, durant la primera sessió del debat d’investidura celebrada al Consell General, ha defensat el pacte amb els Liberals d’Andorra i Ciutadans Compromesos perquè, ha dit, és amb qui hi ha una ‘major coincidència programàtica’. Per la seva banda, el seu homòleg del Partit Socialdemòcrata, Pere López, ha criticat que aquestes dues formacions, ‘que es presentaven amb projectes de govern alternatius’, ara facin de ‘crossa’ per mantenir un executiu que fins ara estava encapçalat per Toni Martí.

Espot ha afirmat que l’acord al qual ha arribat amb les formacions de Liberals d’Andorra i Ciutadans Compromesos, que amb Demòcrates sumen 17 dels 28 representants del Consell General, servirà per ‘donar a Andorra estabilitat política i evitar el bloqueig de les institucions’. A més, ha defensat que el que va expressar la ciutadania a les urnes el 7 d’abril passat era la configuració d’un govern ‘plural’. Finalment, ha conclòs: ‘La ciutadania no ens ha col·locat al Consell General per escoltar els nostres retrets o perquè fem tactisme de curta volada’.

Sobre la negociació d’un acord d’associació amb la UE, el líder demòcrata ha dit que ‘no és una aventura temerària’ i ha explicat que altres països han fet aquest camí anteriorment i que Andorra ho fa de manera conjunta amb el Principat de Mònaco i la República de San Marino. A més, ha volgut deixar clar que, tot i l’acostament a la comunitat europea, la seva postura implica mantenir una política migratòria pròpia, preservar les empreses d’electricitat i telefonia com a monopolis públics i una aplicació gradual de la lliure circulació de serveis, a més d’excloure la fiscalitat del pacte.

Espot ha fet un repàs sobre el model defensat per la seva formació durant la campanya electoral. En aquest sentit, considera que cal desplegar els reglaments de la polèmica llei de la Funció Pública, sobre la qual s’ha mostrat obert a introduir millores. A més, ha dit que vol abordar, de forma consensuada, una bateria de mesures en relació a l’accés a l’habitatge. També s’ha referit a la creació d’un servei d’atenció integral a les dones que vulguin interrompre voluntàriament el seu embaràs. Sobre aquesta qüestió, la idea que es va plantejar abans dels comicis és que aquestes ho poguessin fer fora del país per, d’aquesta manera, mantenir l’actual estructura institucional del coprincipat.

Aeroport d’Andorra – La Seu d’Urgell

Pel que fa a l’aeroport de La Seu, el candidat demòcrata ha dit que un cop es culmini el procés d’homologació del sistema d’operació instrumental GPS, Andorra haurà de valorar quina ha de ser la seva implicació en aquesta infraestructura, així com en estudiar ‘la viabilitat i la conveniència’ de disposar-ne d’un altre dins el seu territori. En l’àmbit cultural, ha destacat, entre d’altres, el seu impuls a la candidatura a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO que engloba la catedral de la Seu d’Urgell, el castell de Foix i la Casa de la Vall d’Andorra, a més d’altres elements patrimonials que ajuden a explicar la configuració del coprincipat.

López ha criticat el pacte entre Demòcrates, Ciutadans Compromesos i Liberals d’Andorra: ‘Alguns semblen haver oblidat que es presentaven amb projectes de govern alternatius’

Per la seva banda, el candidat a cap de govern del Partit Socialdemòcrata, Pere López, ha començat el seu discurs afirmant que la situació del país està marcada ‘per una absoluta manca de cohesió i per una societat cada cop més fracturada’. En aquest sentit, ha assegurat que hi ha ‘massa’ persones que pateixen dificultats econòmiques quan, segons ha criticat, ‘es parla dia sí dia també de xifres milionàries de visitants, d’importacions i de pressupostos públics’, a més de referir-se amb ‘aires de grandesa’ a ‘moltes de les actuacions del govern’.

López també s’ha referit al pacte assolit entre Demòcrates, Ciutadans Compromesos i Liberals d’Andorra, formació amb qui es va presentar a les llistes parroquials en coalició i sota la marca d’Acord. D’aquesta manera, ha lamentat: ‘Alguns semblen haver oblidat que es presentaven amb projectes de govern alternatius’ i ha criticat que no se’n recordin ‘de la tan defensada necessitat d’un canvi polític al país’. També s’ha mostrat contrari a què, segons ha dit, s’hagin dut a terme aquestes negociacions ‘sense escoltar el que els ciutadans han demanat’, per a posar-se ‘al servei’, ha afegit, d’un executiu ‘absolutista i autoritari’.

Tot i valorar positivament l’acostament d’Andorra a la UE, ha dit que cal fer una ‘pausa’ en les negociacions de l’acord d’associació perquè, segons ha explicat, s’han arribat a ‘preacords no explicats, amb informació amagada als ciutadans i precipitacions per part del govern’. En aquest sentit, creu que les diferents formacions parlamentàries arribin a un consens sobre la qüestió, així com els agents econòmics i socials. A més, ha apel·lat a aquest acord en el cas de les mesures d’accés a l’habitatge i en la llei de la Funció Pública.

Pel que fa a la demanda de despenalització de l’avortament, López ha afirmat que cal resoldre-la ‘de manera valenta i adulta’. També ha defensat que, ‘sense posar en entredit l’estructura constitucional’, cal arribar a la ‘normalitat de qualsevol país avançat’ i treure a les andorranes ‘de la postura més misògina i medieval, quan a drets, en què es troba el país’.

Després de les intervencions dels dos candidats que s’han presentat al debat d’investidura, els quals han pogut explicar les seves propostes sense cap límit de temps, la sessió s’ha aixecat i es reprendrà aquest dimecres amb les compareixences dels diferents grups parlamentaris que conformen el Consell General. Posteriorment, es durà a terme l’elecció del nou cap de govern.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor