Debat a Prada: ERC insisteix en el diàleg, combinat amb més vies, i Junts i la CUP en la desestabilització de l’estat espanyol

  • La Universitat Catalana d'Estiu reuneix les tres grans forces independentistes en un debat sobre els pròxims passos a fer

VilaWeb
Europa Press
21.08.2021 - 21:18
Actualització: 22.08.2021 - 10:49

La diputada d’ERC al Parlament de Catalunya Alba Vergés ha defensat avui que és possible de compatibilitzar el diàleg amb unes altres estratègies, enfront d’allò que la diputada de Junts al parlament i alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i la diputada de la CUP al congrés espanyol Mireia Vehí han advocat per accions que permetin de desestabilitzar l’estat espanyol.

Ho han fet durant un debat a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) a Prada de Conflent, sota el títol “La política: entre el pas curt i la mirada llarga”, en què han exposat les seves visions sobre l’estratègia independentista i la política catalana. La universitat tanca les portes demà.

Vergés ha apel·lat a la unitat i a anar “forts” a la taula de diàleg amb el govern sense tancar cap porta, i ha demanat a totes les parts que tinguin voluntat de pacte sobre el conflicte català –per a qüestions sobre infrastructures i finançament, ha dit, ja existeixen uns altres espais.

Segons ella, els partits i les entitats independentistes han d’arribar a acords i analitzar la situació a mesura que vagi avançant el procés de diàleg i la Generalitat en comparteixi els avanços: “Ara tenim oberta la Generalitat de Catalunya, tenim un parlament funcionant. És una situació que hauria de ser normal, però que ha estat anòmala des del 2017.”

“Per molt escèptics que puguem ser, hem d’anar forts, anar amb els grans consensos i amb la veu alta i el cap alt”, ha reivindicat la vice-presidenta primera del parlament. Madrenas i Vehí es van mostrar ahir escèptiques sobre aquest espai.

Sobre si prefereix un referèndum o una DUI, ha assegurat que per a ella el referent és el model escocès de consulta pactada, amb una campanya que pugui dirigir-se a tota la ciutadania i en què cada català pugui votar lliurement sobre la independència, la qual cosa actualment veu més factible; Madrenas, per la seva banda, ha advocat per la DUI.

Amb tot, Vergés ha valorat la possibilitat d’una declaració unilateral: “Si el context és tan difícil que l’única cosa que el fa possible és una declaració unilateral d’independència, el context haurà d’anar darrere amb molta força.”

Madrenas veu la necessitat d’una nova entitat sobiranista

Madrenas ha justificat els dubtes del seu partit sobre la taula de diàleg: “Per què ens mostrem escèptics? He estat molts anys fent classes a la Universitat de Girona, i feia classes de negociació. L’element essencial per a abordar una negociació és que totes dues parts vulguin arribar a algun acord.”

Ha posat en dubte que existeixin “indicis i proves” de la voluntat negociadora del govern espanyol per a pactar sobre l’amnistia i l’autodeterminació, i ha recordat que l’executiu ho ha rebutjat en declaracions públiques.

“Crec que a tots se’ns presenta un problema. Per això nosaltres moltes vegades havíem parlat de confrontació, perquè si volem negociar de debò, necessitem que l’estat espanyol necessiti negociar. Però voler, no voldrà”, ha defensat.

A judici seu, això es fa “desequilibrant l’estat espanyol perquè senti la necessitat d’haver de negociar” amb la Generalitat, i ha dit textualment que aprovar els pressuposts és l’última cosa que faria ella per aconseguir aquest objectiu.

A més, ha replicat a Vergés que ara Catalunya no té força per a afrontar una negociació, i ha insistit que és necessari que l’altra part estigui més vulnerable perquè es vegi obligada a negociar.

També ha reivindicat d’exigir millor finançament i inversions en infrastructures i crear un hub internacional a l’aeroport de Barcelona: “Però no obviem la preservació i defensa dels drets de les persones, com és el dret d’autodeterminació dels pobles.”

Ha reclamat de defensar aquests drets als carrers encara que la societat ara estigui “desmoralitzada i desmobilitzada, que ja no pot més”, i ha proposat d’impulsar una nova entitat sobiranista que doni suport a empresonats i investigats.

Aquesta entitat hauria de ser d’atac, ha dit textualment: “Que vagi a denunciar i presentar querelles contra els jutges prevaricadors, contra les entitats que fan segons què o segons quines manifestacions, amb solidaritat ciutadana, i ajudar les persones que viuen la repressió.”

“I menys fàstics quan s’ha d’ajudar econòmicament persones que han donat la cara pel país. A mi no m’ha passat, però aquells qui han donat la cara… Si veuen que ràpidament la gent no està al seu costat al 100%, serà difícil que els lideratges puguin prosperar”, ha afegit.

Vehí no veu ERC “en el bon camí”

Vehí ha reclamat a ERC que expliqui als catalans que “una Generalitat independentista és una Generalitat republicana, en el sentit antic del terme”, que segons ella ho plasmava el paquet de mesures d’esquerres contingudes a l’acord d’investidura amb els republicans.

“Les coses no van pel bon camí, i en aquest sentit van les declaracions de la companya Laia Estrada”, ha dit, quan li han preguntat per una entrevista d’Europa Press en què avisava ERC que el seu partit podria no donar suport als pressuposts si els republicans no trien la confrontació.

En concret, ha criticat que ERC no s’hagi oposat al projecte d’ampliació de l’aeroport de Barcelona i que hagi aprovat el “rescat públic” del Circuit de Catalunya.

Per una altra banda, Vehí ha dit que coincideix amb la postura bel·ligerant que ha expressat Madrenas sobre la taula de diàleg, encara que creu que és incoherent amb reclamar l’ampliació de l’aeroport; a parer seu, aquesta ampliació beneficiaria les oligarquies i no Catalunya.

Ha destacat que en un parell d’anys pot haver-hi un govern a l’estat espanyol format per PP i Vox que porti repressió política, i davant això ha demanat de pensar com posar el govern a disposició dels catalans per protegir-los d’això que ve.

A això, Madrenas ha replicat que no és possible de fer polítiques d’habitatge, educació i seguretat més bones amb el pressupost de 42.000 milions de la Generalitat, i Vehí ha contestat que hi ha marge mitjançant imposts i el fons europeu, si es canalitzen cap als serveis públics.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor