16.04.2020 - 21:50
S’ha fet públic un estudi del CIS sobre el coronavirus que replega, en teoria, l’opinió dels ciutadans sobre la pandèmia i valora el comportament de les institucions, la situació política i tot de variants relacionades.
Els estudis d’opinió fa temps que són sota el focus de la sospita. Més encara els del CIS. Depenent de la manera com són ‘cuinats’, se’ns apareixen més com un missatge d’orientació de vot o d’idees, com una indicació de què toca ara, que no pas com una fotografia de què li passa i de què pensa realment la població.
A banda que, especialment en moment tan volàtil com l’actual, tenen una utilitat i una credibilitat que deixa molt a desitjar. Presentar, com fa el CIS, una enquesta electoral enmig d’aquest xàfec d’ara és, per a dir-ho de manera prudent, poc seriós. Ho seria fins i tot si les eleccions fossen diumenge. Perquè vivim la situació personal que ens ha canviat més les nostres vides i cada hora passen coses que tenen la potencialitat de canviar la nostra opinió.
Amb tot l’escepticisme posat sobre la taula, doncs, m’agradaria referir-me a un dels aspectes que aquesta enquesta analitzava, que m’ha deixat especialment preocupat.
Segons el CIS, que fa servir una pregunta polèmica que ja denota una mala intenció política monumental, la major part dels ciutadans de l’estat espanyol avalen la censura durant la pandèmia de la Covid-19. Diu que el 66,7% hi està d’acord, és a dir, dos enquestats de cada tres. El grup d’edat més favorable a la censura, a més, és el més jove (de 18 a 24 anys) i per partits i ideologies els votants de l’esquerra, amb l’excepció de la CUP, els més partidaris d’exercir la censura.
Segons el record de vot a les últimes eleccions espanyoles, els votants més favorables a la censura serien el PSOE (76,1%), Compromís (69,6%), En Comú Podem (73,1%), Unides Podem (66,2%) i ERC (62,7%). Només els de la CUP hi anirien clarament en contra, atès que els partidaris de la censura són el 28,6% del total dels seus votants, el percentatge més baix. La dreta espanyola, en canvi, presenta percentatges més baixos que l’esquerra, però també prou alts: PP (57,4%), Vox (56,7%) i Ciutadans (62,1%). JxCat es trobaria a la banda baixa, amb el 55% de votants partidaris de la censura.
Amb tots els dubtes obligats, i que ja he expressat abans, sobre la qualitat de les dades, tenen una contundència que em preocupa. Sobretot perquè crec que alguna cosa sí que es mou, de segur, per aquest camí. A les xarxes socials hi ha un rum-rum d’alguns sectors de l’esquerra que fa dies que va en aquesta direcció. Fins i tot gent pròxima a Compromís fa córrer una imatge inspirada en els cartells de la guerra del 36, que presenta el mòbil com l’indret on s’esmuny el quintacolumnisme. L’argument és que la dreta PP-Ciutadans-Vox aprofita les xarxes per a fabricar arguments contra el govern PSOE-Podem, per a desgastar-lo. Tanmateix, la reacció és més perillosa que qualsevol atac que aquests tres partits puguen fer.
Ho dic perquè si les xifres fossen ni tan sols la meitat de les reals tindríem motius de sobres per a preocupar-nos. La pregunta del CIS és molt explícita: ‘Creieu que en aquests moments caldria prohibir la difusió de rumors falsos i informacions enganyoses i poc fonamentades per les xarxes i mitjans de comunicació social, i remetre tota la informació sobre la pandèmia a fonts oficials, o creieu que cal mantenir llibertat total per a la difusió de notícies i informacions?’
Déu n’hi do, la pregunta: no pot ser més manipuladora, diguem-ho clar. Però així i tot preocupa que segons el CIS només un 30% dels votants de Compromís, un 34% dels d’ERC, un 42% dels de Junts per Catalunya i un 62% dels de la CUP es manifesten a favor de ‘mantenir la llibertat total per a la difusió de notícies i informacions’. Em preocuparia de manera extraordinària fins i tot que la meitat d’aquests realment estiguessen d’acord amb l’enunciat i no s’adonassen que el govern de Pedro Sánchez, amb aquesta enquesta, pretén aconseguir un aval per a eixamplar la seua reacció autoritària i militarista a la pandèmia, i amenaçar encara més les llibertats civils.
Que la situació és complicada no ho nega ningú, que hi ha qui intenta aprofitar-se’n, tampoc. Però, siga com siga, com pot ser que ningú que haja respost aquesta pregunta siga tan irresponsable de deixar oberta la porta a la censura, ‘remetent tota la informació sobre la pandèmia a fonts oficials’?
Quan s’obri la porta a l’autoritarisme després no hi ha manera de marcar-li un perímetre i això els votants, especialment els d’esquerra, ho haurien de saber. No pots autoritzar la censura sobre un tema concret pensant que es limitarà a això, que no s’estendrà pertot arreu i a tu, precisament a tu, no et censuraran. Menys encara venint d’on venim, en un estat espanyol que ja sabem que és capaç de tancar titellaires o forçar rapers a anar-se’n a l’exili i que té el rècord mundial d’artistes empresonats –més que l’Iran, que ja és dir. Vist tot això, no puc sinó preguntar-me, de debò, si és que tenim tots la guàrdia tan baixa que a aquest estat li podríem arribar a regalar la capacitat de censurar? I no me’n sé avenir que, malgrat la mala intenció de la pregunta proposada pel CIS, siguem tan poc sòlids com a societat i tinguem la memòria tan curta i els valors tan utilitaris i poc consolidats.