31.08.2018 - 22:00
|
Actualització: 31.08.2018 - 23:26
Durant les vacances, cuinar pot ser una activitat per a compartir amb la parella o amb els fills, petits i no tan petits. Però la cuina també pot ser un lloc on la gent no vol passar gaire estona durant aquests dies de lleure. L’arribada de la calor ens convida a fer uns menús més frescs, amb preparacions més senzilles i que no requereixin coccions llargues.
Com que hem de menjar, caldrà cercar una manera d’alimentar-nos bé sense gaire esforç. Hi ha diverses opcions: menjar fora de casa i pagar per ser servits, fer-se convidar, menjar a casa dedicant una estona a la cuina, comprar a les botigues de menjar cuinat o comprar productes envasats ja preparats. També es pot fer una mica de cada cosa, però recordeu que cal confiar en la intuïció: la vista i l’olfacte no enganyen. Trieu els establiments que us convidin a entrar-hi perquè són nets i no fan olor d’oli recremat i, quan compreu, trieu els productes que us entrin més pels ulls, llegiu-ne les etiquetes i opteu per la qualitat. Està molt bé comprar un gaspatxo preparat i prendre-se’l fresc a casa: és bo, és saludable i no cal sentir-se culpable perquè no l’heu fet vosaltres. Com a dietista, us animo a menjar de tot i variat.
Aquestes setmanes d’agost trobareu ací unes quantes receptes per a tots els gustos. Us deixem un recull de les d’aquesta setmana:
Amanida de pasta: Ací hi trobareu aquesta amanida de pasta que és molt gustosa, però aquests plats accepten les variacions que hi vulgueu fer: s’hi poden afegir nous ingredients, se’n poden treure, es pot triar pasta d’una altra mena…
Amanida de patata: En aquesta amanida la base és la patata, que es pot coure al forn o bullir. En tots dos casos cal coure-la amb la pell perquè no perdi el midó i quedi farinosa. Com que la patata cuita al forn té un gust diferent, us proposo de fer-la d’aquesta manera. Si la voleu fer bullida, trobareu totes les indicacions en la recepta de l’ensalada russa.
Crestes de tonyina: Ací us expliquem com es fa la massa i com farcir-la per fer unes crestes de tonyina; però també les podeu farcir amb bocins de pollastre rostit, amb carn picada de porc guisada o amb verdura.
Carn magra a la planxa amb xampinyons: La carn magra o cap de llom és la peça del coll. A continuació, per la part de dalt, hi ha el llom i per sota, el costellam. Aquesta carn que hi ha al principi de la peça del llom és més ampla, més vermella i molt més melosa que no el llom. Això és perquè té greix infiltrat entre el múscul –a diferència del llom, que no en té gens–, i també perquè té greix visible per l’entorn, que es pot llevar fàcilment amb un ganivet. Com que és d’una peça melosa, té totes les condicions per a fer-la a la planxa, una tècnica culinària que consisteix a coure els aliments aplicant-los una escalfor alta i sobtada sense afegir-hi quasi greix.
Fideuada: Ací trobareu una de les moltes receptes que hi ha per a fer una fideuada. Podeu fer servir una paella plana o una cassola més fonda. Com més pla és el recipient on es cuina, més evaporació hi ha i més eixut queda el plat. En canvi, si és un estri més fondo, la preparació serà més sucosa. Si no teniu el fumet fet, prepareu-lo abans o mentre feu el sofregit. Recordeu que el brou que s’afegeix als fideus ha de ser sempre calent i si n’hi heu de tornar a afegir, també; per tant, deixeu el pot del fumet a foc baix fins que hàgiu acabat (per preparar el fumet podeu seguir les instruccions que hi ha al començament).