De l’alimentació paleolítica a la cuina ‘lliure’ catalana a Londres

  • El xef anglès Toby Geneen explica per què ha obert un nou servei de càtering sense gluten, amb nom català, a la capital britànica

VilaWeb

Redacció

15.07.2015 - 06:00
Actualització: 19.07.2015 - 17:24

L’any passat ens vam fer ressò de l’obertura de Pure Taste, el primer restaurant de ‘cuina paleolítica’ a la Gran Bretanya. Situat al barri de Notting Hill, prometia de concentrar-se en la cuina vegetariana i, especialment, en l’alimentació paleolítica, basada simplement en aliments disponibles en aquella època prehistòrica, com ara carn, ous, fruites del bosc, verdura, fruita seca, llavors i olis. Al final de juny, el restaurant va tancar la porta i Holly Redman i Toby Geneen, els dos socis, l’han reconvertit en una empresa de menjar per encàrrec de nom català: Lliure.

Toby Geneen ens explica el perquè d’aquest nom sorprenent en el context londinenc: ‘Cal tenir en compte que, a set anys, vaig deixar amb els pares el sud d’Anglaterra per anar a viure a Mallorca, on vaig viure cinc anys abans de tornar a Anglaterra per a l’escolarització. La cuina catalana, doncs, és molt important en les meves arrels culinàries.’

I continua explicant: ‘Quan vam tancar Pure Taste vaig sentir la necessitat de tornar a començar amb un altre nom, ben diferent de l’anterior. Pensa que a Anglaterra tenim una certa tradició d’agafar paraules de base llatina (sobretot del francès) per a restaurants, com Le Manoir aux Quat’Saisons, L’Enclume, Chez Bruce… Volia crear alguna cosa semblant, però partint de la meva història i de la meva sensibilitat cultural.’

I fou llavors quan se li va acudir la paraula ‘lliure’: ‘Per mi i la Holly, “lliure” representa la llibertat: llibertat de tirar endavant després d’un concepte fallit i d’una mala gestió financera, llibertat de continuar cuinant bon menjar i llibertat de mantenir el servei als clients sense les estructures rígides que ens vam imposar a Pure Taste.’

Una altra raó per a optar per un nom català, afegeix Geneen, és que la cuina catalana sempre li ha semblat que tenia una retirada amb la paleolítica que han practicat a Pure Taste: ‘S’hi fan servir pocs lactis i sucre, tret de les postres, i l’única aportació de gluten sol ser amb el pa.’

El xef anglès remarca, amb tot, que a Lliure no faran cuina catalana: ‘Simplement hem elegit un nom català que, de fet, crec que transmet alguns dels principis importants de la cuina catalana: forta, de gusts agosarats, amor pel bon menjar, familiar i amb arrels històriques. Crec que el nom “Lliure” hi quadra perfectament.’

Aquesta setmana Lliure ha començat a oferir menjar sense gluten i menús oberts a eliminar-hi els ingredients que no tolerin els clients. ‘A l’hora anirem cercant un local per al nou restaurant, que esperem que es digui Lliure.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor