24.05.2017 - 16:14
|
Actualització: 24.05.2017 - 16:38
El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata ha confirmat aquest dimecres la presó incondicional comunicada i sense fiança que va acordar el passat 25 d’abril per a Jordi Pujol Ferrusola, fill gran de l’expresident. El magistrat ha rebutjat un recurs de la defensa contra aquella decisió que li proposava que revoqués la mesura de presó provisional i adoptés amb caràcter subsidiari una mesura alterativa menys contundent. El jutge ha seguit el criteri de la Fiscalia, que aquest dimarts ja va avançar que s’oposava als arguments de la defensa per a l’excarceració. De la Mata argumenta que encara persisteixen els motius pels que va acordar l’ingrés a presó, com l’existència de “patrons de comportament, pautes d’actuació, instruments i eines utilitzades per a generar, ocultar i blanquejar actius”, així com “elements organitzacionals subjectius i objectius utilitzats per mantenir la seva estructura econòmica”.
De la Mata va enviar Pujol Ferrusola a presó en considerar que en el transcurs de la investigació havia seguit desenvolupant activitats delictives. Es basava en els informes policials elaborats des del febrer del 2016, l’anterior compareixença de Pujol davant del jutge, que afirmaven que havia continuat fent tota mena d’activitats comptables, bancàries i d’altres tipus a través de la utilització de socis, amics i testaferros per ocultar fons i posar-los “fora de l’abast dels tribunals”. La defensa de Pujol Ferrusola va presentar un recurs on demanava l’excarceració argumentant que “en cinc anys” d’investigació no s’ha pogut provar, al seu parer, cap dels delictes que se li imputen. Proposava que en tot cas li apliqués més mesures cautelars a les que ja tenia abans d’entrar a la presó, com ara impedir-li que es comuniqui amb testimonis claus o entitats bancàries. La defensa assegurava que els fets pels que el va enviar a presó eren coneguts “amb molta anterioritat”, i el jutjat “no pot ser refugi de la sospita policial sense fonament”.
De la Mata, per contra, manté que hi ha evidències que Pujol Ferrusola va continuar fent operacions, assolint acords amb socis, amics i testaferros per “ocultar béns i posar-los fora de l’abast dels tribunals i per dificultar l’accés a les fonts de prova”, i assegura que encara hi ha possibilitats que continuï operant en aquesta direcció a través de tercers. “No només s’ha actualitzat aquest perill en activitats concretes i específiques d’ocultació, sinó que ha mostrat una alta capacitat d’interlocució en diverses jurisdiccions i amb diferents persones per continuar reconstruint i acondicionant les diferents operacions efectuades al llarg del temps, amb l’objectiu de fer inaccessibles els béns i impedir o obstaculitzar l’accés a les evidències”, sosté el jutge. Segons el magistrat, els delictes suposadament comesos per Pujol Ferrusola van més enllà del blanqueig de capitals, i inclouen activitats contra la Hisenda Pública, falsedat en document mercantil i pertinença a organització criminal.