De Grècia al País Basc amb bicicleta: dones i gastronomia

  • El periodista basc Julen Nafarrate recorre la costa mediterrània cercant el gust de la cuina casolana

VilaWeb

Júlia Tercero

26.08.2016 - 02:00

El periodista basc Julen Nafarrate recorre amb dos companys la costa mediterrània amb bicicleta: de Grècia a Sant Sebastià passant pels Països Catalans, amb el propòsit de documentar la cuina casolana i reivindicar-la. El projecte s’emmarca en la capitalitat europea de la cultura de Sant Sebastià 2016 i s’anomena A la recerca dels ingredients de la tieta Mertxe, en euskera. Després de recórrer la costa grega, la italiana i la francesa, el seu camí el porta ara fins a terres catalanes. El viatge de Nafarrate és només un dels cinc recorreguts amb bicicleta per Europa que es duen a terme alhora: el seu és sobre gastronomia, però els altres són sobre la sexualitat, arquitectura, la biodiversitat i la pluralitat.

‘La tieta Mertxe és la meva tieta de veritat. Té 78 anys, és una dona tradicional i la seva passió és la cuina. Però, com ella, hi ha moltes dones, sobretot a llocs com ara el País Basc o els Països Catalans, on hi ha molta afecció per la gastronomia i molt bona cuina casolana. La meva feina és cercar dones com ella, conèixer-les, entrevistar-les, fer una recepta amb elles i que em donin, cadascuna, un ingredient típic de la zona. Intento trencar amb l’estereotip de la dona a la cuina. Vull reivindicar tota la feina que fan aquestes dones i que ningú no els reconeix. Vull treure-les a l’esfera pública’ explica el periodista.

Arribarà a Sant Sebastià el 18 de setembre i el 21 és l’aniversari de la seva tia. El repte és que ella faci un dinar, a casa seva amb tots els ingredients que li porti del viatge. De moment són orenga, nous i oli del Peloponès de Grècia; pasta, salsa de tomàquet, musclos i formatge d’Itàlia i espècies del Marroc que li va donar una dona francesa.

7carmela
En Julen Nafarrate amb la Carmela i el seu marit, una parella italiana que li va cuinar pasta

De moment a Catalunya no ha fet sinó una parada a Lladó, prop de Figueres. Ella va cuinar un empedrat i li va donar mongetes blanques seques. Explica, però, que li va impactar molt una dona grega, cega, que li va cuiner conill amb ametlles. ‘La dona havia estudiat belles arts i a divuit anys va començar a perdre la vista i va haver de deixar de pintar, perquè no va trobar la manera de continuar. Al final va trobar una altra passió: la cuina. I la veritat és que era un espectacle veure com es movia per la cuina. Vivia totalment sola! I va fer el conill amb una desimboltura… Era boníssim! Em va encantar l’experiència i alhora va ser la dona amb qui més difícil va ser interactuar: ni em veia ni m’entenia… Només per aquest moment va valer la pena fer aquest viatge.’

Ruta amb bicicleta
Nafarrate explica que a la costa francesa li va ser fàcil avançar perquè hi havia molt de carril bici, però que, a Itàlia, en canvi, va ser una bogeria. ‘No és gens preparat. Condueixen com bojos i a vegades havíem d’anar per autopistes. La policia ens va fer fora de l’autopista però tampoc no ens donava un camí alternatiu… Per tant, vam esperar que se n’anessin i vam continuar, travessant túnels de tres quilòmetres a les fosques’, es queixa el periodista. Les seves pròximes parades són Martorell, la Pobla de Claramunt, Tàrrega, Igualada, Lleida, Fraga i després cap a Saragossa. D’allà cap a Navarra, Pamplona i Sant Sebastià.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor