David Fernàndez i Joan Tardà visiten Otegi: ‘Que senti la solidaritat de Catalunya amb ell’

  • Els dos polítics catalans entren avui a la presó de Logroño · Els hi acompanya l'ex-president del Partit Socialista basc Jesús Egiguren

VilaWeb

Text

Pere Cardús

20.02.2016 - 22:00
Actualització: 21.02.2016 - 11:24

Joan Tardà, diputat d’ERC, i David Fernàndez, ex-diputat de la CUP, visiten avui el presoner polític basc Arnaldo Otegi a la presó de Logronyo quan falten tan sols deu dies per al seu alliberament. ‘Anem a veure’l quan ens deixen anar-hi’, explica Tardà a VilaWeb. Han demanat desenes de vegades de poder-lo visitar aquests sis anys d’empresonament i l’autoritat penitenciària els ho ha denegat fins ara. Avui els acompanya l’ex-president del Partit Socialista basc Jesús Egiguren, amic i aliat per a la pau d’Otegi.

‘Ningú no li tornarà els sis anys que ha passat a la presó per un delicte ideològic’, es queixa Tardà. ‘I ara és vergonyant que pretenguin inhabilitar-lo per a exercir càrrecs públics’, afegeix el diputat republicà. ‘És una autèntica vergonya. Per això volem denunciar les formes autoritàries i repressives de l’estat espanyol. La nostra visita té aquest sentit, a més de mostrar la nostra solidaritat amb l’esquerra abertzale.’

Otegi va ser detingut el 14 d’octubre de 2009 per ordre del jutge de l’Audiència espanyola, Baltasar Garzón. La raó que donava el jutge Garzón per a la seva detenció i posterior empresonament era que Otegi i quatre dirigents abertzales més intentàven reconstruir la il·legalitzada Batasuna. El grup detingut treballava realment en l’estratègia Bateragune (punt de trobada, en basc) per a traçar una estratègia de pau i reconciliació al País Basc que passava per les vies exclusivament polítiques i democràtiques per l’esquerra abertzale.

‘Otegi ha estat un precursor de la pau i la reconciliació. I segurament per això el van posar a la presó’, afirma Tardà disgustat per la sentència de caràcter polític que va rebre el dirigent abertzale juntament amb el grup que impulsava l’estratègia Bateragune. ‘L’anem a veure ara. Hi serem el dia que sortirà, l’1 de març. I també serem al Velòdrom d’Anoeta a l’acte de rebuda que se li farà el 5 de març. Que sàpiga que a Catalunya som solidaris amb ell i amb els presoners polítics’, diu Tardà.

La denúncia de Tardà i Fernàndez va també dirigida a la política penitenciària de l’estat espanyol contra els  presoners bascos. ‘L’estat espanyol no ha canviat ni un milímetre la política penitenciària des que ETA va abandonar l’activitat armada. Han mantingut el càstig a les famílies, que han de fer centenars de quilòmetres per veure els seus estimats.’

Tardà i Fernàndez formen part de la iniciativa Free Otegi! Free them all!, que ha obtingut milers d’adhesions arreu del món.  La iniciativa compta amb una important participació de personalitats de tots els Països Catalans. Tots dos van ser a l’acte de suport a la campanya que es va fer el juny passat a Barcelona organitzat pel CIEMEN amb presència del fill i la muller d’Otegi.

En aquest vídeo de l’acte de CIEMEN August Gil Matamala, Gabriela Serra i Carles Riera van explicar i denunciar el cas d’Otegi:

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Més notícies

Fer-me'n subscriptor