16.12.2016 - 20:56
|
Actualització: 16.12.2016 - 21:07
La Nit de Santa Llúcia ha desvelat els guanyadors dels premis d’enguany en l’acte organitzat per Òmnium a l’Hospitalet. El guanyador del premi Sant Jordi de novel·la —la cinquanta setena edició— és David Cirici amb l’obra ‘El setè àngel’. S’endú un premi de 60.000 euros aportats per la Fundació Enciclopèdia Catalana i Edicions Proa. S’havien presentat 33 originals, vuit més que l’edició anterior, que han estat avaluats pel jurat conformat per Àlex Broch, Marta Nadal, Isona Passola, Ramon Pla i Arxé i Màrius Serra. L’obra s’editarà amb el segell d’Edicions Proa el febrer del 2017.
L’acció d’‘El setè àngel’, que ha merescut el vot unànim del jurat segons Isona Passola, es desenvolupa a partir d’un viatge en veler del protagonista, la seva companya i dos fills petits per les illes gregues. Un viatge inicialment pensat per al plaer que s’estronca en topar amb la crua realitat de les llanxes carregades de fugitius de Síria i de l’Afganistan. Segons Cirici és la història d’un triple naufragi: el del protagonista, el del seu fill petit i el d’una idea sobre Europa que mai tornarà a ser com era.
El premi Mercè Rodoreda de contes (dinovena edició) se l’endú Jenn Díaz per l’obra ‘Vida familiar’. El premi el dóna Òmnium i la Fundació Enciclopèdia Catalana i són 6.000 euros aportats per Edicions Proa. Els membres del jurat —Francesco Ardolino, Àngel Burgas, Jordi Mir, Sílvia Soler i Àlex Susanna— han valorat 38 originals, deu menys que l’any passat. Els contes seran publicats per Edicions Proa el febrer de l’any que ve.
El fil argumental que dóna sentit a les històries de ‘Vida familiar’ és el fet que en totes es produeix alguna mena de ruptura reveladora enmig de l’aparent quotidianitat dels ambients pels quals circulen els seus personatges
El tercer premi literari de la Nit de Santa Llúcia, el Carles Riba de poesia, ha anat a Maria Cabrera, autora de ‘La ciutat cansada’. És un premi convocat per Edicions Proa amb el patrocini de Fundació Enciclopèdia Catalana amb una dotació de 3.000 euros. El jurat està format per David Castillo, Andreu Gomila, Josep Lluch, Roger Mas i Teresa Pascual i ha valorat 64 originals, dotze més que l’edició anterior. L’obra guanyadora s’editarà en la col·lecció ‘Els Llibres de l’Óssa menor’ d’Edicions Proa el febrer vinent.
L’autora ha explicat que la ciutat a què fa referència el títol és un espai simbòlic que li serveix per construir el relat poètic d’un esgotament. Si algun tret pot considerar-se distintiu dels seus poemes aquest seria la lentitud amb què han estat pensats i escrits. ‘La ciutat cansada’ serà el tercer llibre de l’autora en tretze anys.
Premis de teatre, de narrativa infantil i per a nois i noies
La tercera edició del premi Frederic Roda de Teatre ha estat declarada deserta pel jurat que ha considerat que cap de les obres presentades era mereixedora del guardó. Decepció, sí. Però també exigència en un premi de vida encara curta i que, per tant, ha d’encaminar el seu estil i nivell de compromís.
El premi Josep M. Folch i Torres de novel·les per a nois i noies, que arriba a la 54ena edició, l’ha guanyat el tarragoní (i llibreter de Pebre Negre, botiga especialitzada en obra infantil) Oriol Canosa amb ‘L’illa de Paidonèsia’, una novel·la epistolar divertida i força desvergonyida protagonitzada per un nen de nou anys que viatja amb els seus pares i s’avorreix. Per resoldre el problema decideix muntar el seu reialme particular en una illa lluny dels adults i escriure cartes al món.
El premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil, que arriba a la 43ena edició, l’ha guanyat Joan Antoni Martín Piñol amb “Sentinels”, obra que va acompanyada pel lema ‘Un gran poder comporta un gran share’ i que ja ens orienta sobre la temàtica del llibre: els ‘reality shows’ combinats amb l’estètica dels súper herois dels còmics de Marvel. Només que ‘Sentinels’ tingui la meitat de convicció i poder de comunicar del que ha demostrat l’autor amb la seva presentació li podem augurar un èxit espectacular.
Premis a la comunicació i a la projecció internacional
El 7è premi Òmnium de Comunicació ha estat atorgat a la revista Enderrock per la seva tasca editorial de dinamització del sector musical en llengua catalana. Sebastià Serramno, membre del jurat, ha lloat la capacitat de creació lingüística de la música: ‘Primer cantem, i després aprenem a parlar’, ha dit. Una tasca en la que el Grup Enderrock, i les seves múltiples iniciatives per diversos mitjans i canals, va desenvolupant amb encert des de 1993.
El 30è Premi Internacional J. B. Cendrós, que porta el nom d’un dels fundadors d’Òmnium Cultural, ha estat atorgat a la traductora americana Mary Ann Newman pels ponts que des dels primers anys de la dècada dels 80 ha establert entre Barcelona i Nova York i per la seva tasca de difusió de la literatura catalana arreu del món per mitjà de les seves traduccions de Monzó, Rubert de Ventós, Sagarra i Carner.