David Bueno guanya el premi Josep Pla amb ‘L’art de ser humans’

  • El guardó reconeix un assaig sobre les arts i la ciència

VilaWeb

Text

Joan Safont Plumed

06.01.2025 - 22:09
Actualització: 07.01.2025 - 02:12

El doctor en biologia i professor de genètica de la Universitat de Barcelona i especialista en neuroeducació David Bueno Torrens (Barcelona, 1965) ha guanyat el cinquanta-setè premi Josep Pla amb l’assaig L’art de ser humans. Si cal buscar un orígen al volum guardonat, hem de retrocedir fins als catorze anys del seu autor, quan un treball de biologia li va obrir la porta a la seducció de l’escriptura i les ciències, i, de retruc, el va fer guanyar els Jocs Florals de la seva escola. Des d’aquell certàmen literari als escolapis fins al guardó lliurat per l’editorial Destino cada diada de Reis, hi ha tota una trajectòria que l’ha fet especialment popular entre els progenitors d’adolescents. El Josep Pla, dotat amb deu mil euros i que es publicarà el 5 de febrer, ha estat rebut per Bueno, autor d’una quinzena de llibres, com un reconeixement a aquesta llarga trajectòria. “Mentre continuem parlant d’arts i de ciència, hi haurà esperança al món”, ha assegurat, parafrasejant el filòsof coreà establert a Alemanya Byung-Chul Han, resumint la voluntat del llibre.

Amb el reconeixement per a Bueno, una de les veus científiques més escoltades i amb més vocació divulgativa, el jurat format per Laia Aguilar, Montse Barderi, Jaume Clotet, Manuel Forcano i Glòria Gasch ha semblat reivindicar, en una decisió presa per majoria, el caràcter ampli del Josep Pla, obert a la narrativa, l’assaig, el memorialisme o els dietaris, d’acord amb la multiplicitat de gèneres conreats per l’escriptor de Llofriu i que admet tota mena de formats. Amb un palmarès copat per novel·listes, com ara el primer guanyador, Terenci Moix, i, especialment, periodistes, com els darrers vencedors, Jaume Clotet, Gemma Ventura, Toni Cruanyes i Antoni Bassas. D’homes o dones de ciència, més aviat pocs.  Senyal que el propòsit del neurocientífic és més que pertinent.

Fa poc més d’un any, Bueno escrivia a VilaWeb: “Una vida és molt de temps i potser un any també. Si els propòsits anuals ens costen, val més que comencem pel ‘dia nou, cosa nova a la nostra vida’. Sense estressar-nos, perquè una de les conseqüències de l’estrès és precisament que disminueix la funcionalitat de les àrees racionals del cervell i potencia les conductes basades en la immediatesa. I ja anirem allargant en el temps els bons propòsits a mesura que el sistema dopaminèrgic, l’escorça cingulada anterior i l’escorça pre-frontal estiguin més entrenats. Ningú no és capaç de córrer una marató el primer dia que es calça unes sabatilles d’esport.” Es pot dir, doncs, que de moment per al científic i divulgador ha començat de la millor manera.

 

David Bueno: “Les generacions que han nascut amb l’iPad sota el braç tenen menys capacitat de memòria”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor