David Bondia denuncia maniobres dels partits per evitar el seu nomenament com a síndic de greuges de Barcelona

  • El professor de dret internacional públic de la UB va guanyar el procés participatiu amb el 46,6% dels vots, molt per damunt de la resta de candidats

VilaWeb
Redacció
10.07.2021 - 19:52
Actualització: 10.07.2021 - 21:32

El professor David Bondia va ser el candidat més votat, amb diferència, al procés participatiu de l’Ajuntament de Barcelona mitjançant la plataforma Decidim per a elegir el nou síndic de greuges de la ciutat. Va obtenir el 46,6% dels vots de la ciutadania, molt per damunt dels altres set candidats. El segon va ser Ramon Nicolau, que va obtenir un 14% dels vots. Però el seu nomenament depèn del ple municipal i, per tant, dels partits polítics, i Bondia denuncia maniobres per intentar evitar el seu nomenament. El PSC encapçala els moviments per a designar Nicolau, que és militant del partit i que va ser-ne fins i tot regidor.

Segons Bondia, en declaracions a VilaWeb, “el perill és que es carreguin els processos participatius i que la gent deixi de confiar en la sindicatura“, perquè, si bé és cert que el reglament especificava que la votació seria no vinculant, la victòria de Bondia va ser aclaparadora. “Haver defensat sempre els drets humans i no haver tingut mai cap càrrec polític ni militar en cap partit pot tenir un preu a pagar”, ha dit el candidat en un piulet denunciant la situació. Bondia també explica que el fet que Nicolau tingui el suport de més entitats no es pot esgrimir com a raó per a nomenar-lo, perquè el reglament de Decidim preveia que calgués el suport d’una entitat per a presentar-se, però no deia res sobre el fet que el suport de les entitats prevalgués per damunt del de la ciutadania.

Tot plegat s’aclarirà definitivament al ple del 23 de juliol a l’Ajuntament de Barcelona, on es procedirà al nomenament del síndic de greuges. Per a ser nomenat, Bondia o qualsevol altre candidat necessitaran una majoria de vint-i-set regidors.

Bondia és professor de dret internacional públic a la Universitat de Barcelona i presideix l’Institut de Drets Humans de Catalunya. Ara vol encapçalar la Sindicatura de Greuges de Barcelona en un segon intent per a aproximar, diu, els drets humans a la ciutadania. En aquesta entrevista, Bondia s’explica i relata el model de drets humans que vol per a la ciutat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor