12.10.2024 - 21:40
|
Actualització: 12.10.2024 - 21:45
La commemoració dels sis-cents anys de gegants a la ciutat de Barcelona arriba a la fi. Després de mesos de celebració amb tot ple d’activitats, com ara exposicions, mostres, cercaviles i trobades geganteres històriques, aquest mes d’octubre arriben les darreres activitats: una cercavila excepcional, una exposició única i un concert especial amb la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona. Us n’expliquem tots els detalls:
Exposició de gegants centenaris i històrics
Fins dissabte que ve, dia 19, es farà una de les exposicions més importants del món geganter a Catalunya al Born Centre de Cultura i Memòria (Born CCM). Es tracta de l’exposició “Trobada de gegants centenaris i històrics”, en què es podran veure un centenar de gegants de fa més d’un segle vinguts de tot arreu de Catalunya. Algunes de les peces seran originals i unes altres, reproduccions, atès que n’hi ha que per qüestions de conservació i protocol no poden sortir al carrer. També hi haurà parelles de gegants restaurades darrerament que són inspirades en figures que ja existien fa més de cent anys i que ara s’han volgut recuperar com a part del patrimoni cultural. Tampoc no hi faltaran pas els gegants que han estat declarats element festiu patrimonial d’interès nacional i bé cultural d’interès nacional. Aquesta serà la primera vegada que sortiran fora dels municipis respectius.
Així doncs, serà un dels aplecs més excepcionals i únics que s’hagin fet mai al món geganter, atès que per a primera vegada s’ha aconseguit d’aplegar a Barcelona la gran majoria dels gegants centenaris i històrics de Catalunya. Segons uns quants historiadors, aquest acte és comparable a la primera trobada de gegants, que es va fer per les Festes de la Mercè del 1902. Però això no és tot: el 20 d’octubre, la major part d’aquests gegants sortirà a desfilar pels carrers de la ciutat. A partir de les 10.00, es farà la plantada a la plaça Comercial –davant el Born CCM– i a les 11.30 començarà la cercavila, encapçalada pels Gegants de la Ciutat. L’acte final serà a la plaça de Sant Jaume, en què totes les colles participants faran l’entrada. Els Gegants de la Ciutat clausuraran la trobada amb el seu ball, cap a les 13.30.
Concert Sardana gegantera
Un altre dels grans actes que s’han volgut organitzar per celebrar els sis-cents anys de gegants a Barcelona és el concert amb la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona. El concert, titulat Sardana gegantera, es farà aquest dilluns al Teatre Casino l’Aliança del Poblenou a les 19.00. L’han organitzat les entitats Amics dels Concerts de l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona (ACFB) i la Coordinadora de Colles Geganteres de Barcelona.
La vetllada començarà amb una ballada dels Gegants de la Sagrada Família al so de “El Cucurull”, interpretat per la Cobla. A continuació, tocaran diverses cançons de temàtica gegantera de mestres com ara Joaquim Serra, Jesús Ventura i Montserrat Pujolar, incloent-hi l’estrena absoluta de “Lo rey David ab lo jiguant”, de Santi Martínez. Precisament, el títol d’aquesta nova cançó fa referència a l’anotació “Lo Rei David ab lo jiguant” apareguda al Llibre de Solemnitats de Barcelona de l’any 1424, quan es descriu l’ordre de la processó de Corpus. Aquesta cita explica la presència del primer gegant del món a Barcelona, ara fa sis-cents anys. Així doncs, aquest concert pot ser una bona oportunitat per a gaudir de composicions inèdites o que no solen ser tocades en les ballades de sardanes que es fan durant l’any.
L’entrada per aquest esdeveniment és de franc, però cal reservar-la a la web del teatre.
Els gegants i la festa del Corpus
L’exposició “Ara ballen! Els gegants a la processó del Corpus”, inaugurada el 23 de maig, continuarà exposada al Museu Diocesà de Barcelona fins el dia 27. La mostra explica la relació històrica entre els gegants i la festa del Corpus, molt popular a la ciutat. Sobre això, el museu dóna a conèixer aspectes singulars dels gegants de la ciutat i de les parròquies poc conegudes per la ciutadania en general. També fa èmfasi en els diferents significats dels elements festius que participen en la processó del Corpus de Barcelona.
A l’exposició hi ha peces d’alt interès, com ara els Gegants del Pi originals i els Gegants Vells de la Casa de la Caritat o del Carnaval –que duen el vestuari amb què concorrien a la processó. Tot plegat acompanyat d’imatges amb valor documental, algunes de totalment inèdites procedents d’arxius i col·leccions públiques i privades.
Sis-cents anys de festa i tradició
Una de les exposicions que s’han fet per a aquesta fita històrica és la de “Barcelona, ciutat gegant. 600 anys de feta i tradició”, al Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona (a la seu de Montjuïc). Es va inaugurar el 30 de maig, però hi serà fins el 18 de maig de l’any que ve.
Aquesta exposició repassa els sis-cents anys de gegants a Barcelona d’una perspectiva general sobre la història, la tradició, el present i el futur del món geganter com a element emblemàtic de les nostres festes populars.
A més, l’exposició vol aprofundir en el coneixement del món dels gegants i de les persones que en tenen cura, descobrir anècdotes i curiositats al voltant de les grans figures festives de la ciutat i contextualitzar-ho tot al llarg de la història.