12.12.2019 - 21:50
La periodista Daphne Caruana Galizia va ser assassinada el 16 d’octubre de 2017 en un atemptat en què van fer esclatar un artefacte col·locat sota el seu vehicle. Dos anys després, la investigació del cas ha destapat un entramat entre polítics i empresaris de Malta que ja ha comportat empresonaments, la dimissió de diversos càrrecs del govern i, fins i tot, la caiguda del primer ministre.
Caruana Galizia era una de les periodistes més conegudes de la República de Malta, i sovint havia denunciat la corrupció dels principals dirigents polítics i socials. Un any abans de ser assassinada, va començar a participar en la investigació i la filtració dels ‘papers de Panamà‘, cosa que va trasbalsar el país. Les informacions van revelar que Michelle Muscat, dona del primer ministre, tenia participacions en una companyia opaca del Panamà, un escàndol que va obligar a avançar les eleccions. Tanmateix, el primer ministre es va veure reforçat gràcies al bon funcionament de l’economia i els avenços socials.
Les filtracions també van relacionar diversos càrrecs polítics amb empreses ubicades en paradisos fiscals. Es va publicar que el ministre d’Energia en aquell moment, Konrad Mizzi, i el cap del gabinet del primer ministre, Keith Schembri, tenien societats pantalla que havien estat finançades amb pagaments milionaris sense especificar a través d’una empresa opaca anomenada 17 Black.
Després de l’assassinat de la periodista, una recerca de Reuters va descobrir que el propietari de 17 Black era l’empresari Yorgen Fenech, una de les persones més riques de l’arxipèlag maltès i que ja havia estat relacionat anteriorment amb els ‘papers de Panamà’.
Una trama que arriba al cor del govern
Uns mesos després de l’atemptat, la policia va detenir tres individus per haver col·locat l’artefacte explosiu al cotxe. Tot i això, era clar que havien actuat sota les ordres d’algú i que hi havia més persones darrere la mort de la periodista.
El cas havia quedat paralitzat fins fa unes setmanes, quan tot es va capgirar. En l’equipatge d’un taxista a l’aeroport, un gos policia hi va trobar més de 200.000 euros sense declarar. El taxista, anomenat Melvin Theuma, acusat d’emblanquiment de diners, va dir que estava disposat a donar informació clau sobre l’assassinat de Caruana Galizia a canvi d’immunitat, transacció que va ser acceptada.
Segons l’explicació de Theuma, ell va fer d’intermediari entre els instigadors de l’operació i els sicaris, que van cometre l’atemptat a canvi de 150.000 euros. També hi va vincular el govern i va dir que havia rebut un salari ministerial durant mesos sense fer res. A més, va assenyalar l’empresari Yorgen Fenech com a principal cervell del crim.
Fenech va ser detingut el 20 de novembre en una operació conjunta de la Interpol i la policia maltesa quan intentava de fugir en el seu iot particular. L’empresari va anar més amunt i, en la seva declaració, va assenyalar el cap del gabinet del primer ministre, Keith Schembri, com el principal responsable del cas Daphne Caruana. A més, explicava que Schembri el mantenia informat dels avenços i moviments de la policia, i per això va saber que li havien interceptat el telèfon.
Després de la detenció de l’empresari, el cap de gabinet del primer ministre va dimitir. Posteriorment, va ser detingut, interrogat i, finalment, deixat en llibertat sota fiança. També va ser detingut el doctor Adrian Vella, metge personal de Fenech, qui sembla que va fer d’intermediari entre l’empresari i Schembri, i que va preparar la sortida de Fenech del país.
El primer ministre, acorralat
Després de la dimissió de Schembri, càrrec de confiança i amic íntim del primer ministre, va ser el ministre Turisme, Konrad Mizzi, qui va dimitir, i el ministre d’Economia, Chris Cardona, es va apartar temporalment del càrrec. En tots dos casos, per les sospites que hi ha sobre ells, encara que tots dos han negat les acusacions de corrupció i de tenir vincles financers amb Fernech.
El govern maltès ja havia estat acusat d’obstaculitzar la investigació de l’assassinat, i l’Assemblea de Parlamentaris del Consell d’Europa, fins i tot, havia acusat el primer ministre, Joseph Muscat, de ‘protegir personalment’ els alts càrrecs del seu executiu. Per exemple, el primer ministre va donar suport a Schembri quan va decidir de no testificar, ara fa un mes, en el cas 17 Black. Arran de les dimissions, la pressió es va dirigir al cap de l’executiu.
Per la seva part, Muscat s’havia compromès a dimitir si Fenech era encausat per l’atemptat contra la periodista, com finalment va passar. El primer de desembre, en un missatge televisat, el primer ministre va anunciar que deixaria el càrrec i la direcció del Partit Laborista quan acabés el procés per a trobar un substitut, un termini que va marcar fins al 12 de gener.
Una transformació perquè res no canviï?
Després de les últimes revelacions, les protestes al país no s’han aturat. Els ciutadans estan convençuts que hi ha més càrrecs involucrats en la trama de corrupció i en l’assassinat de la periodista Daphne Caruana Galizia.
Activistes maltesos irrompen a l’oficina del primer ministre per l’assassinat d’una periodista
Tot i això, és molt probable que els laboristes tornin a guanyar les eleccions: el PIB ha crescut en més del 6% i hi ha hagut uns avenços socials sense precedents, com ara la legalització del matrimoni homosexual, en un país on l’avortament encara és totalment prohibit i el divorci no es va legalitzar fins al 2011.
La societat es troba fortament dividida entre laboristes i conservadors, en un sistema bipartidista perfecte, on es justifica els propis, es critica els rivals i s’assenyala que ‘tots els polítics són iguals’. En un estat de 400.000 habitants, especialitzat a atreure empreses estrangeres a canvi d’impostos ínfims –especialment de les apostes en línia–, i on un 25% del PIB prové del turisme, molta gent prefereix de tolerar la corrupció si, d’aquesta manera, s’evita un escàndol.
Malgrat la dimissió del primer ministre, és molt probable que només hi hagi un canvi de dirigents i que tot continuï com fins ara. Però de moment, les mobilitzacions, ininterrompudes d’ençà del 20 de novembre, no s’aturen, amb l’objectiu de moure els fonaments de l’estat, posar fi a la impunitat i evitar que hi hagi mai més un nou cas Daphne Caruana a Malta.