11.04.2019 - 17:00
|
Actualització: 12.04.2019 - 16:49
El festival Dansa València d’enguany, que es fa fins diumenge a diversos espais de la capital del Túria, ha fet un salt qualitatiu i quantitatiu amb més pressupost, més espectacles, més escenaris i més música en directe. Per tot plegat, programa 29 espectacles de dansa de la mà de 26 companyies amb un èmfasi especial en les del País Valencià. S’hi poden veure, per exemple, les propostes de tretze companyies locals: La Coja Dansa, Cienfuegos, Fil d’Arena, Taiat, Mou Dansa, Santiago Ribelles, Clara Barberà i Joaquín Collado, entre més.
Entre la programació, destaquen les propostes de Núria Guiu, que a ‘Likes’ reflexiona sobre el poder de les xarxes socials i ‘Play’, una esbojarrada comèdia de demostra que la dansa també pot ser divertida. També es podrà veure l’últim treball del ballarí Sharon Fridman; ‘Canvas of bodies’, la peça coreogràfica de Taiat Dansa que parla sobre la diferència o ‘Nina’, un espectacle de dansa teatre creat per La Teta Calva i la companyia Fil d’Arena.
Els espais del festival
Pels que fa als espais del festival, que també han crescut, es podran veure espectacles als teatres Principal i Rialto, a la sala Matilde Salvador, el Carme Teatre, Espacio Inestable i el TEM. Són incorporacions d’enguany l’Espai Rambleta, la Muntant i el Centre del Carme de Cultura Contemporània. A més, hi haurà set espectacles al carrer, concretament a la plaça del Patriarca. En aquest espai s’hi podran veure de franc les propostes ‘That moment when’ de Clara Barberà, vibrar amb ‘Kybalion’ d’EBC Danza, reflexionar sobre la dualitat de la vida de la mà de Diego Sinniger, descobrir la introspecció amb Marco Flores, gaudir amb els hipopòtams de Zum-Zum Teatre o veure la darrera proposta de la jove companyia Moments Art i Dansa.
Les novetats: música en directe, art viu i projectes pedagògics
Un altre dels protagonistes del festival és la música en directe, que serà present en nou espectacles. El certamen també s’obre a altres disciplines artístiques per fer-les interactuar amb la dansa i crear un art viu que defuig de les etiquetes tradicionals. Finalment, la tercera novetat és l’apost pels projectes pedagògics. En aquest sentit es podrà veure ‘Confluències’, una trobada de conservatoris superiors de dansa de tot el país per compartir eines pedagògiques i el treball final del projecte ‘Dansem’, fet en dos instituts de Burjassot amb un centenar d’estudiants.
Sol Picó i la seva reinterpretació de la cultura popular valenciana, plats forts del festival
Tot i que ja el va presentar el cap de setmana passat amb actuacions a Alacant i Castelló, s’estrena al festival Dansa València el darrer espectacle de Sol Picó. Es diu ‘Animal de séquia‘ i és una relectura contemporània de la cultura popular valenciana, on Picó en revisita les arrels per fer un viatge a allò més primigeni i terrenal. L’espectacle el protagonitzen vuit ballarins seleccionats a partir d’una audició on es van presentar més de 150 persones. A l’escenari, també hi ha una banda formada per 30 músics que, a més de tocar, es mouen.
Aquest espectacle és una producció de l’Institut Valencià de Cultura i suposa la primera col·laboració de Picó amb una institució pública del País Valencià. La Generalitat li va donar un full en blanc amb una única premissa: que reflexionés sobre l’essència del poble valencià i ‘Animal de séquia’ n’és el resultat. Després del Dansa València, que clausurarà diumenge el festival, la producció de Picó es quedarà dos dies més al Teatre Principal. Després es podrà veure a la Mostra d’Alcoi i al juliol formarà part de la programació del Festival Grec de Barcelona.
Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu a Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes