16.09.2017 - 12:12
Presenta el llibre aquest dissabte a La Setmana del Llibre en Català
BARCELONA, 16 (EUROPA PRESS)
El biòleg, periodista i escriptor Daniel Arbós esbudella l’auge i “cants de sirena” de les pseudocièncues a la seva nova novel·la ‘Amb l’aigua al coll’ (Amsterdam), que presentarà les 18 hores d’aquest dissabte a La Setmana del Llibre en Català.
Amb la novel·la, aspira a fer retrat de la situació que viuen àmbits com l’homeopatia a força de “molt humor i mala llet”, convençut que existeixen molts xerraires sense escrúpols que s’aprofiten de la situació vulnerable que travessen algunes persones.
“Durant deu anys vaig treballar en un hospital de càncer i allí els professionals constaten un problema creixent: com molta gent aprofita la fragilitat psicològica i la desesperació dels pacients per estafar-los”, ha comentat en declaracions a Europa Press.
Segons Arbós, els ofereixen “falses esperances” amb teràpies alternatives que no han demostrat cap eficàcia i molts pacients les adopten com un complement al tractament mèdic.
No obstant això, “en alguns casos els pacients deixen el tractament convencional que els podria salvar enganyats per aquests cants de sirena” o els comencen massa tard perquè confien guarir-se primer amb remeis alternatius.
REMEIERS I ESTAFADORS
Ha advertit que hi ha certes teràpies alternatives que interaccionen amb la quimioteràpia provocant efectes secundaris greus: “Tota la vida hi ha hagut remeiers i estafadors, però actualment, amb Internet, tens un clic desenes de xerraires sense escrúpols que diuen el que el malalt vol escoltar”.
Per Arbós, en aquest tipus de teràpies hi ha una part d’autosugestió important, i un pot sentir que funciona perquè es tracta de malalties passatgeres que es guareixen sense tractament, com pot passar amb problemes respiratoris o al·lèrgies en el cas dels més petits.
CURACIÓ DE LA MIOPIA
“L’homeopatia, per exemple, no et dirà que et guareix la miopia, perquè és una cosa permanent i poc subjectiva, per molt que t’intentis enganyar. Si no veus, no veus”, ha insistit.
Arbós ha defensat que totes aquestes teràpies alternatives haurien de vendre’s fora de les farmàcies, i ha ratllat de “vergonya” que les oficines de farmàcia dispensin productes que s’ha demostrat per activa i per passiva que no funcionen.
EN EL SISTEMA SANITARI
Al seu judici, un dels problemes més greus és que les teràpies alternatives estan entrant en el sistema sanitari, encara que alguns casos ja s’estan prenent mesures, i ha comparat receptes d’homeopatia amb el fet que un metge catòlic convidi al seu pacient a resar un ‘Parenostre’ per guarir la seva dolència.
Ha demanat augmentar la cultura científica de la població, i que l’administració treballi per posar fre a grups de xerraires que venen remeis miraculosos.
Si amb la seva primera novel·la ‘Deu top models i una boja que parla sola’ (La Magrana) retratava la primera generació de 30 i 40 anys en la Barcelona de la crisi, en la segona aborda un retrat del paper de les pseudociències en la societat.