Dani Espasa i Lina Tur: la “Gioia” dels Pirineus

VilaWeb

Aina Vega Rofes

24.08.2017 - 02:00

El festival FeMAP va arribant a la seva fi, i el clavecinista Dani Espasa i la violinista Lina Tur Bonet són els encarregats de cloure els concerts del festival de música antiga més important d’Europa. Actuaran divendres 25 d’agost a les 21:00h a l’Església de Saint Martin d’Hix de Bourg-Madame (França), el 26 a l’Església de Sant Julià de Ceuró (Castellar de la Ribera) a les 19:00h i, finalment, a la Col·legiata de Santa Maria de Mur de Castell de Mur a les 19:30h, amb el programa “La Gioia. Sonates de Corelli”. No hi ha millor manera d’acomiadar un festival d’aquesta qualitat i envergadura que amb unes paraules de Dani Espasa.

Aina Vega: El títol porta per títol “La Gioia”. Com esteu treballant per transmetre aquest esperit?

Dani Espasa: “La Gioia” és una paraula italiana que, igual que en la seva traducció en català “la Joia”, té un doble significat: per una banda, l’alegria o felicitat, i, per l’altra, una peça d’orfebreria, un objecte preciós i elaborat en detall. I crec que recull molt bé el que intentem oferir en aquest repertori. Tocar la música de Corelli, i més concretament les sonates op. 5, és un regal per a l’intèrpret, i la joia ens arriba ja d’una manera molt natural, i esperem que el públic la reculli de la mateixa manera.

AV: En realitat presenteu el darrer disc que heu gravat amb la teva companya d’escenari Lina Tur Bonet. Quines impressions tens d’aquest treball?

DE: La idea de realitzar aquest enregistrament es va covar en una gira de la Lina i jo per Sud-amèrica l’any passat. Hi vam interpretar La folia de Corelli i també vam estar tocant en les Missions de Chiquitos (Bolívia) on es conserva en els seus arxius molta música de Corelli copiada pels indígenes. Això ens va animar a fer la nostra pròpia versió de les sonates op. 5.

AV: Què és el que et va empènyer a treballar amb la Lina?

DE: Ens coneixem de fa un parell d’anys. Teníem referències mútues des de feia temps però no havíem coincidit mai. Jo la vaig convidar a tocar com a solista amb Vespres d’Arnadí, i ella va fer el mateix amb mi per un concert a duo a Madrid. I a partir d’aquest moment hem treballat junts intensament. Crec que ens entenem molt bé, i tenim inquietuds musicals molt similars. Ella, com jo, toca habitualment altres tipus de música a banda de la barroca, i això ho notem molt.

AV: MUsica AlcheMIca és l’ensemble amb la qual heu gravat el disc. Quines consideracions et mereix?

DE: És un ensemble que ja té una trajectòria important, amb enregistraments de referència en el camp de la música barroca. La música de cambra instrumental és on es mou preferentment i, des del seu naixement, la Lina ha buscat interaccionar la música amb altres disciplines com la poesia, la pintura, el videoart, les marionetes…. en el nou disc de Corelli hi ha participat la joiera Rosa Gomis creant unes peces per a l’ocasió.

AV: El vostre és un concert on la improvisació és un component important. Tu tens una llarga trajectòria amb instruments de teclat essent improvisador. Quines qualitats requereix aquesta manera de tocar?

DE: Efectivament, en aquest concert hi ha una bona dosi d’improvisació tant de la Lina com per part meva. En el meu cas, com a intèrpret de baix continu, la improvisació és una pràctica molt comuna i necessària. I pel que fa al violí, les ornamentacions i variacions eren aportacions esperades i apreciades pels oients del segle XVIII.

Per a improvisar en l’estil barroc i realitzar el baix continu crec es requereix un coneixement profund del llenguatge musical de l’època, sobretot en l’harmonia i el contrapunt. Però al cap i a la fi el que crec que és més important, de la mateixa manera que s’improvisa en la música moderna, és escoltant molt i practicant encara més, i no tenir por a equivocar-se.

AV: Anem al programa en si. Tocareu sonates d’Arcangelo Corelli, compositor del Barroc italià (1653-1713). Ens pots situar la seva importància en l’època i quines aportacions va fer a la música amb les seves sonates?

DE: Les sonates de Corelli que interpretarem són algunes de les que es recullen en el seu opus 5, publicades en una data molt clau per a l’història de la música, el dia 1 de gener del 1700. Aquestes sonates van revolucionar el panorama musical tant des del punt de vista compositiu com el de la literatura per violí. L’última sonata del cicle, la que porta el nom de La folia és una de les peces violinístiques més conegudes i interpretades, per la seva qualitat i per les aportacions tècniques i virtuosístiques.

Corelli era un gran intèrpret del violí, molt admirat ja en la seva època, però també com a compositor va ser molt influent en els músics contemporanis. Un d’ells, Georg Friederic Händel, va coincidir amb ell a Roma i van treballar junts. Justament Händel és un dels compositors que van rebre més influència de Corelli. De fet, en els concerts del FeMAP interpretarem dues sonates de Händel per a completar el programa, creiem que d’una manera ben justificada.

Podeu llegir l’entrevista completa a Núvol, el digital de cultura.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor