14.06.2022 - 21:40
|
Actualització: 15.06.2022 - 10:47
A principi del segle XIX, quan la revolució industrial havia transformat l’economia i deixava enrere el món modern, una de les reaccions dels artesans anglesos va ser destruir les màquines que els amenaçaven els llocs de feina. Es va anomenar luddisme, la primera expressió de lluita contra el proto-capitalisme que començava a funcionar. Dos segles més tard, l’economia mundial viu una nova revolució d’ençà de la creació de la informàtica, internet i les intel·ligències artificials, i tornen a sorgir dubtes sobre quins oficis sobreviuran als avenços tecnològics. La indústria de les tecnologies de la informació i la comunicació avança a passos de gegant i avui ja s’albiren tecnologies i eines que fa pocs anys tan sols eren ciència-ficció. I comencen a preocupar sectors professionals com els dissenyadors gràfics.
El mes passat la humanitat va restar fascinada pel potencial enorme de DALL·E 2, una intel·ligència artificial capaç de generar amb una altíssima qualitat qualsevol imatge que imaginem i descriguem. El salt és notable en comparació amb el primer DALL·E –que pren el nom de l’artista Salvador Dalí i el robot del film Wall-E–, i és molt més precís i espectacular. L’eina ha estat desenvolupada per Open AI, una companyia sense ànim de lucre que té per objectiu desenvolupar d’una intel·ligència artificial amable amb la humanitat, fundada entre més per Elon Musk.
Per a fer-la servir n’hi ha prou a descriure, en anglès, què volem ben bé que il·lustri la màquina, encara que no hagi existit mai en el món real. L’única limitació és la creació d’imatges amb contingut violent, sexual o polític. El problema és que, ara com ara, l’ús de DALL·E 2 és restringit a un grup reduït d’usuaris perquè encara s’ha de desenvolupar i volen estudiar-ne l’ús amb detall. Qui tingui curiositat, pot apuntar-se a la llista d’espera, tot i que ja avancen que les invitacions per a fer-lo servir no s’enviaran per ordre de sol·licitud, sinó pels perfils que Open AI prioritzi.
Amb tot, ja hi ha molta gent que hi ha tingut accés i molts comparteixen il·lustracions que DALL·E 2 els ha generat en un subfòrum de Reddit. Vegeu-ne exemples a continuació, i recordeu que ningú no els ha fotografiat ni dibuixat, sinó que són obra d’una intel·ligència artificial:
Com que veure aquest univers de possibilitats creatives fa dentetes a qualsevol, s’ha posat a la disposició en accés lliure una versió –molt més limitada– de DALL·E: el DALL·E Mini. La mecànica per a fer-la servir és la mateixa –cal descriure, en anglès, la imatge que volem i el programa la genera–, però cal tenir en compte que els resultats no són, ni de bon tros, tan acurats. Especialment a l’hora de reproduir rostres. Això no significa que utilitzar-la no sigui igualment curiós i divertit.
Per a fer-la servir n’hi ha prou d’anar a la pàgina web huggingface.co/spaces/dalle-mini/dalle-mini, escriure l’ordre a la capseta de text i pitjar el botó “Run”. D’ençà que s’ha posat a la disposició de tothom l’eina s’ha popularitzat moltíssim, de manera que, a vegades, hi ha tant de trànsit digital que no funciona. Tanmateix, a còpia d’insistir-hi, acaba generant nou imatges diferents corresponents a l’ordre. El resultat no és immediat, sovint cal esperar més d’un minut. Vegeu-ne uns quants exemples:
L’eina cerca a internet les imatges associades a les paraules escrites i, a partir d’aquestes imatges, en fa composicions seguint allò que li han demanat. Els desenvolupadors avisen que les imatges que pren no són filtrades, de manera que pot ser que incloguin prejudicis sobre grups minoritaris.
Les intel·ligències artificials aprenen a partir de l’ús amb les persones i milloren a mesura que són emprades. I l’algorisme de DALL·E Mini, a diferència del de DALL·E 2, encara és a les beceroles. Per això les imatges que recrea són tan estrambòtiques. I pel mateix motiu, com més es faci servir, més acurats seran els resultats.