[DADES] Què votaran els independentistes el 23-J?

  • Solament la meitat dels independentistes assegura que votarà ERC, Junts o la CUP · El PSC i Sumar, els grans beneficiats dels canvis de vot

VilaWeb

Text

Alexandre Solano

05.07.2023 - 21:40
Actualització: 06.07.2023 - 21:00

Les eleccions espanyoles del 23 de juliol, convocades pel president espanyol Pedro Sánchez arran del resultat de les municipals, han estat inesperades per als partits independentistes, que han configurat les candidatures a corre-cuita i que, a les portes del començament de la campanya, no han revelat encara ni el programa electoral ni les propostes ni línies vermelles per a una eventual investidura.

Els partits independentistes no semblen haver trobat encara espai en el relat que impera de dues grans alternatives en la política espanyola, entre el PP de bracet de Vox, que podria implicar una reculada de drets, i la continuïtat del govern del PSOE i Sumar. Al Principat, el debat més viu és el de l’abstenció, entre els que demanen de no votar els partits independentistes per a forçar un canvi estratègic i les crides a votar per evitar que el tomb que hi ha hagut al País Valencià i les Illes, amb majories de PP i Vox, es traslladi també a l’estat espanyol.

El baròmetre del CEO, publicat ahir, a les portes de la campanya electoral, fa una estimació de vots i escons, i ens permet de saber la intenció de vot dels partidaris de la independència i els canvis que es preveuen respecte del 2019. En conjunt, sembla que hi ha una baixada d’escons dels independentistes, que poden passar de 23 diputats a un interval entre 15 escons i 21. El PSC en sortiria reforçat, dels 12 parlamentaris actuals a un interval de 16 a 18.

Intenció de vot dels partidaris d’un estat independent. Baròmetre del CEO.

Tot sembla indicar que hi ha un vot útil cap als socialistes i, en grau més baix, cap als comuns. Si un 9,9% dels partidaris de la independència diu que van votar els comuns o el PSC l’any 2019, ara són un 19,1% els que optaran per una d’aquestes dues formacions. És a dir, més del doble: un independentista de cada cinc.

En canvi, si un 58,4% dels independentistes va votar ERC, Junts o la CUP fa quatre anys, ara els votaran un 52,8% (-5,6%), poc més de la meitat. La patacada més gran és d’ERC, que d’un 30% del vot independentista passa a un 24%. Per contra, Junts i la CUP mantenen un suport similar al de fa quatre anys.

En escons, això pot implicar que ERC passi de 13 escons a un interval entre 8 i 10; Junts, de 8 diputats pot passar a 7-9, i disputar, doncs, el primer lloc de l’independentisme, mentre que, si es complís la previsió del CEO, la CUP batallaria per entrar per Barcelona i mantenir els 2 parlamentaris.

Tot i la campanya d’entitats independentistes en favor del vot nul i l’abstenció activa, el sondatge no detecta una resposta multitudinària en aquesta direcció. Tanmateix, sí que hi pot haver un augment del vot nul i blanc, del 0,9% el 2019 a un 2,7%, és a dir, el triple, fet que representaria desenes de milers de vots. En les municipals ja es va veure: el vot nul va passar dels 20.869 (0,59%) del 2019 a 44.882 (1,47%); i el blanc, de 36.000 (1,04%) a 51.413 (1,71%).

El vot útil en favor dels socialistes arriba a l’independentisme

Les estimacions del CEO troben que un 13% dels votants de Junts de l’any 2019 ara ho votaran el PSC, com també un 12% dels d’ERC i un 6% de la CUP. Això voldria dir 130.000 votants que anirien de l’independentisme als socialistes. Aquesta és una de les causes que fa que tinguin les taxes més baixes de retenció de vot, juntament amb el fet que hi ha una transferència important dins l’espai independentista, en totes direccions. Un 12% de votants de la CUP el 2019 ara votaria ERC i un 7% Junts; un 10% dels d’ERC votaria Junts i un 4% la CUP; i dels de Junts, un 11% votaria aquest 23-J ERC.

En resum, solament repetiran vot un 56% dels votants d’ERC de fa quatre anys, un 55% dels de Junts i un 48% dels de la CUP. En canvi, les formacions d’àmbit estatal mantenen una fidelitat més gran. Un 80% dels del PSC els tornaran a votar, un 68% dels del PP i un 69% de Vox. Sí que és més baix en el cas de Sumar, que només mantindria el 56% dels votants dels comuns i s’estima que tindria una patacada electoral.

El vot dels independentistes en favor del PSC sembla estratègic: una opció independentista al Parlament de Catalunya i una formació d’àmbit estatal al congrés espanyol. Aquest vot dual porta a la situació que, segons el CEO, el PSC sigui el 23-J la força més votada molt folgadament i que fins i tot pugui superar tot sol tot l’independentisme, i, en canvi, al Parlament de Catalunya els independentistes puguin mantenir la majoria absoluta.

Un elector de cada cinc que vota ERC al parlament votarà el PSC (15%) o Sumar (4%) a les espanyoles. Entre els de la CUP, una part important votarà ara per Sumar (14%) i, a Junts, hi ha menys vot dual, però dels que els votarien a les catalanes, un 7% ara votarà el PSC i un 5% el PP.

Els dubtes de darrera hora dels votants

Al CEO també es destaca una dada que faria canviar tot allò que s’ha explicat fins ara: un 24,5% dels independentistes diuen que és molt probable o bastant que acabin canviant el vot d’avui al dia de les eleccions. De fet, a les eleccions municipals del 28 de maig un 40% va decidir el vot entre el començament de la campanya electoral i el dia de la votació. És a dir, encara poden canviar molt les coses.

Per partits, dels que diuen que ara com ara votarien ERC, un 32,9% reconeix que és molt o bastant probable que canviï el vot. Més de la meitat té com a segona opció una formació independentista, sigui Junts (31%) sigui la CUP (27%). També hi ha una part que tenen com a alternativa Sumar (15%) o el PSC (14%).

Entre els que votarien Junts, un 25% diu que hi ha moltes o força possibilitats que canviï el vot; la gran majoria dubta si val més votar ERC (44%), i una part més petita té com a segona opció la CUP (14%), el PSC (19%) o el PDECat. Per una altra banda, dels de la CUP, un 27,7% encara pot canviar de vot i la gran majoria té ERC com a principal alternativa (48%). També hi ha un 23% que té Sumar com a segona opció i, en grau més baix, un 10% que pot optar per Junts i un 6% pel PSC.

Per contra, els partits independentistes també poden captar el vot d’unes altres formacions. Entre els que tenen intenció de votar el PSC, un 27% té ERC com a segona opció i un 10% Junts. Això representa un 37% dels que tenen intenció, ara com ara, de votar els socialistes. De la mateixa manera, més de la meitat dels de Sumar té una formació independentista com a segona opció: un 32% ERC, un 14% la CUP i un 6% Junts. I això que no és fins aquesta nit que comença la campanya electoral.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor